Platini a identificat 3 probleme ale fotbalului: meciurile trucate, discriminările şi cheltuielile

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a identificat, vineri, în cadrul Congresului UEFA de la Londra, trei probleme care afectează fotbalul: aranjarea partidelor, discriminările şi cheltuielile excesive.

186 afișări
Imaginea articolului Platini a identificat 3 probleme ale fotbalului: meciurile trucate, discriminările şi cheltuielile

Platini a identificat 3 probleme ale fotbalului: meciurile trucate, discriminările şi cheltuielile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mai întâi sunt meciurile aranjate şi pariurile. Sistemul nostru de monitorizare a meciurilor şi reţeaua noastră de ofiţeri de integritate din fiecare ţară sunt, desigur, utile şi chiar esenţiale, dar nu este suficient", a spus Platini.

"Nu suntem în faţa unor delicvenţi mărunţi care caută să-şi sporească veniturile. Se pare că în unele cazuri suntem în faţa unor organizaţii de tip mafiot, care se folosesc de anumite meciuri pentru a spăla bani şi, prin urmare, murdări sportul nostru", a continuat Platini.

Pentru preşedintele forului european, "un meci aranjat este un meci în plus care atinge sufletul sportului, chiar esenţa jocului".

Platini a reafirmat ideea "creării unei poliţii europene a sportului": "Dacă, din nefericire, acest apel este din nou neascultat, cer cel puţin ca fiecare ţară să adopte o dispoziţie specifică în dreptul naţional cu referire la meciurile aranjate, înainte de a se dota cu mijloacele juridice necesare pentru a-i condamna fără concesii pe cei care trişează".

Michel Platini a evocat şi "problema recurentă a discriminărilor". Potrivit preşedintelui UEFA, discriminările, "fie ele rasiale sau sexuale", există încă în fotbal". Dincolo de prevenire şi educaţie, Platini a insistat pe nevoia de scancţiuni. "Sancţiuni exemplare care vor produce consecinţe celor responsabili - sau mai bine spus iresponsabili - pe măsura gravităţii actelor lor."

Congresul UEFA va adopta, vineri, o rezoluţie cu privire la sancţiunile împotriva autorilor actelor rasiste pe stadioane, fie că este vorba de jucători, oficiali sau suporteri.

În final, Platini s-a referit la marele său proiect legat de fair-play-ul financiar. "Pentru a evita ca sistemul actual să se prăbuşească şi ca bula să nu se spargă, este datoria UEFA să intervină şi va fi de datoria instanţelor independente de a sancţiona cluburile care nu conştientizează că fotbalul nu poate supravieţiui deasupra regulilor", a precizat Platini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici