Platini a inaugurat un monument dedicat "meciului păcii"

Preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, a inaugurat, joi, la Ploegsteert, în Belgia, un monument dedicat "meciului păcii", disputat de soldaţi germani şi britanici într-o scurtă pauză de Crăciun din timpul Primului Război Mondial, în 1914.

58 afișări
Imaginea articolului Platini a inaugurat un monument dedicat "meciului păcii"

Platini a inaugurat un monument dedicat "meciului păcii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aduc un omagiu soldaţilor care, în urmă cu o sută de ani, şi-au exprimat umanitatea lor, jucând împreună un meci de fotbal şi deschizând astfel un important capitol în realizarea unităţii europene, un exemplu pentru tinerii de astăzi", a declarat Platini, amintind de "limbajul universal al fotbalului".

Într-un loc numit Saint-Yvone, la Ploegsteert, nu departe de frontiera franceză, germanii şi britanicii au observat un armistiţiu de Crăciun, după lupte care au durat mai multe luni. Ei şi-au părăsit tranşeele pentru a juca un meci de fotbal în ziua de Crăciun. Potrivit însemnărilor unui soldat german, Kurt Zehmisch, nemţii au câştigat partida cu scorul de 3-2.

"Balonul a înlocuit gloanţele. Pe durata unui meci, umanitatea a învins barbaria", a declarat ministrul galez al Sporturilor, Ken Skates, care a adăugat că "şi astăzi sportul uneşte oamenii".

Ambasadorul Germaniei în Belgia, Eckart Cuntz , a afirmat că înaintea Crăciunului din 1914, violenţa luptelor a fost atât de mare, încât 300.000 de soldaţi germani şi-au pierdut viaţa".

"Şi totuşi, în ciuda barbariei, magia Crăciunului a funcţionat. Armistiţiu de Crăciun: ce cuvânt magic care a amintit tuturor că soldaţii erau înainte de toate oameni aflaţi departe de familiile lor", a adăugat Cuntz.

Ceremonia s-a încheiat cu difuzarea unui film în care foştii jucători Paul Breitner, Bobby Charlton şi Didier Deschamps au citit cu emoţie scrisorile soldaţilor în care aceştia povestesc ce s-a întâmplat, în jurul balonului, de Crăciun, în 1914.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici