Platini ia atitudine privind manifestările rasiste de la Steaua - Rapid. Cluburile româneşti, în vizorul preşedintelui UEFA

Preşedintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare preşedintelui FRF, Mircea Sandu, în care avertizează cluburile din România că riscă sancţiuni severe în cazul în care manifestările rasiste se vor repeta la meciurile de fotbal, informează, vineri, site-ul oficial al federaţiei.

456 afișări
Imaginea articolului Platini ia atitudine privind manifestările rasiste de la Steaua - Rapid. Cluburile româneşti, în vizorul preşedintelui UEFA

Platini avertizează cluburile româneşti în privinţa manifestărilor rasiste

Redăm integral scrisoarea preşedintelui UEFA transmisă, joi, şefului Federaţiei Române de Fotbal:

"După cum ştiţi, lunea trecută (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenţi pe Arena Naţională din Bucureşti, au urmărit, alături de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua Bucureşti şi FC Rapid Bucureşti, din cadrul primei Ligi române.

Am fost informaţi cu privire la serioase incidente de sorginte rasistă, care au avut loc în timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor şi scandărilor care se refereau în cel mai inuman mod la comunităţile rome.

Am înţeles că actele rasiste au inclus următoarele:

1. Scandări care exprimau ura împotriva ţiganilor;

2. Un banner vizibil expus şi de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi «Respect Eugen Grigore» (am fost informaţi de oameni de încredere că Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigaş a 24 de romi, în 1970);

3. Acţiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua înaintea meciului şi după încheierea acestuia, incluzându-l pe Gigi Becali, care şi-a exprimat încrederea în propria-i echipă prin asocierea adversarului cu romii, folosind sintagma «s-au înecat înainte de a ajunge la mal». Ştim că alţi oficiali au fost văzuţi luând parte la acest comportament abuziv, atât în momentul când se aflau pe terenul de joc şi lângă el, cât şi după încheierea partidei.

Reiese că, în ultimii ani, multe meciuri dintre cele două echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai că interacţiunea pe care am observat-o se află dincolo de orice rivalitate rezonabilă din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple. Ţara dumneavoastră va dori să evite deteriorarea reputaţiei sale, care ar putea reieşi din imaginea României ca nefăcând parte din comunitatea fotbalului european şi din faptul că UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti dacă acestea vor etala asemenea practice în competiţiile noastre.

Fotbalul european este conştient de poziţia UEFA şi a mea personală faţă de rasismul în fotbal. Partenerii noştri în lupta împotriva discriminării, reţeaua FARE, ne-au informat în legătură cu acţiunea pozitivă pe care deja aţi întreprins-o în această privinţă. Noi sprijinim acest demers şi vă solicităm să dezvoltaţi identificarea soluţiilor de combatere a acestei probleme.

Sper că toate cluburile şi Liga Profesionistă Română vă vor urma exemplul şi că vor privi aceste probleme ca fiind urgente."

Federaţia Română de Fotbal susţine că din adresa preşedintelui UEFA reies în mod evident preocuparea şi îngrijorarea forului continental faţă de actele rasiste petrecute la unele meciuri din cadrul Ligii I, precum şi monitorizarea României şi pericolele la care este expus fotbalul românesc atât din punctul de vedere al echipelor naţionale, cât şi din cel al echipelor de club, în cazul în care asemenea acte vor continua.

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) şi Partida Romilor au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta. La rândul său, CNCD a informat UEFA cu privire la aceste manifestări.

Colegiul Director al CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe fostul crainic al clubului Steaua Gabriel Safta, l-a avertizat pe managerul FC Steaua, Mihai Stoica, şi a ajuns la concluzia că unele mesaje afişate de galeria echipei "roş-abastre" la derbiul cu Rapid au avut un caracter rasist.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat la 26 septembrie, după ce împreună cu câţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

FC Steaua a primit şi o penalitate financiară de 20.000 de lei din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid. Această decizie l-a nemulţumit pe preşedintele FRF, Mircea Sandu, care a susţinut, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al federaţiei, că membrii Comisiei de Disciplină a LPF şi observatorii au tratat cu "o lejeritate nepermisă" manifestările de rasism şi xenofobie de la partida Steaua - Rapid. El a reamintit că observatorii meciurilor la care se produc manifestări cu caracter discriminatoriu trebuie să întrerupă partida pentru 10 minute şi apoi să decidă oprirea definitivă în cazul în care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repetă.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici