Platini vrea să interzică transferurile fotbaliştilor sub 18 ani

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a solicitat, miercuri, la Bruxelles, interzicerea transferurilor jucătorilor sub 18 ani în Europa, calificând anumite practici drept "proxenetism sportiv".

20 afișări
Imaginea articolului Platini vrea să interzică transferurile fotbaliştilor sub 18 ani

Platini vrea să interzică transferurile fotbaliştilor sub 18 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Să-l faci pe un tânăr să treacă oceanul doar pentru a lovi o minge, eu numesc acest lucru trafic de copii", a precizat conducătorul UEFA, într-o prelegere ţinută în faţa Parlamentului European.

Transferurile internaţionale de minori sunt interzise de către Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), dar un acord, din 2001, între FIFA şi Uniunea Europenă autorizează transferuri în Europa începând cu 16 ani, vârsta legală pentru activităţi profesionale.

Comisia Europeană este reticentă la toate reformele în acest sens reclamând libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE, dar pare să-şi fi revizuit poziţia legată de fotbaliştii minori în cadrul summit-ul european de miniştri ai sportului de la Biarritz, acolo unde Platini a solicitat interzicerea acestor transferuri.

"Majoritatea tinerilor din lumea a treia, care sunt aduşi în Europa nu devin Ronaldinho. În mod normal ei se sting peste câţiva ani la un club semiprofesionist din sstul sau sudul Europei, terminând de multe ori fără calificare, fără un viitor ca sportiv şi fără documente", a explicat Platini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici