Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe cele mai înalte culmi ale fotbalului

  • Lumea fotbalului este în doliu, după aflarea veştii că cel mai bun fotbalist al secolului 20 a murit
  • Diego Maradona a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiorespirator
  • Iată povestea lui Maradona: de la limita sărăciei, pe cele mai înalte culmi ale fotbalului mondial
27363 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe cele mai înalte culmi ale fotbalului

Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe cele mai înalte culmi ale fotbalului

A murit Diego Armando Maradona, probabil cel mai mare fotbalist din toate timpurile. El Pibe D’oro a suferit un stop cardiorespirator în locuinţa sa din Argentina.

Maradona a fost iubit, a fost şi controversat. În ’90 s-a duelat cu Hagi la Copa del Mondo din Italia, iar în 1994 a văzut din tribună cel mai mare meci al României la Cupa Mondială, cu Argentina. A fost suspendat pentru dopaj înainte de meci.

Chiar şi aşa, FIFA l-a declarat jucătorul secolului 20, alături de Pele. Şi e poate cel mai mare din istorie, titulatura e la dispută cu acelaşi rival brazilian. De azi, fotbalul e în doliu. Lumea a pierdut un idol. Maradona nu mai e.

 

Începuturile carierei

Maradona s-a născut într-un orăşel de lângă Buenos Aires şi a scăpat de sărăcie pentru a ajunge un superstar mondial. El a înscris 259 de goluri.

El s-a remarcat încă de la juniori, când şi-a ajutat echipa la un record de 136 de jocuri câştigate consecutiv. Perfomanţa l-a ajutat să debuteze la nivel internaţional la doar 16 ani şi 120 de zile.

Scund şi nu tocmai slab, Maradona a reuşit să se impună prin stilul agil, controlul mingii şi driblingurile senzaţionale. Nu era un atlet tipic.

 

Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului

Cele 34 de goluri ale lui Maradona în 91 de apariţii pentru Argentina spun doar o parte din povestea nebună a carierei sale.

La Cupa Mondială din Mexic 1986, Maradona a înscris poate cel mai controversat gol din istorie. În sferturile de finală contra Angliei, argentinianul a sărit cu portarul advers Peter Shilton şi a marcat lovind mingea cu pumnul, golul fiind validat. Argentina avea să câştige cu 2-1 partida, dar şi trofeul.

Ulterior, Maradona a declarat că golul a fost marcat „puţin cu capul lui Maradona, puţin cu mâna lui Dumnezeu”.

Tot în acelaşi meci, Maradona a marcat ceea ce a fost descris drept „golul secolului”. El a plecat cu mingea în propria jumătate, a driblat mai mulţi jucători şi a încris golul victoriei. Argentina avea să câştige cu 2-1 partida, dar şi trofeul.

 

Maradona a doborât de două ori recodrul pentru cel mai scump transfer, după ce a plecat de la Boca Juniors la Barcelona, contra sumei de 3 milioane de lire, în 1982 şi doi ani mai târziu, când a ajuns la Napoli pentru 5 milioane de lire.

80.000 de fani au fost prezenţi pe Stadio San Paolo, când Maradona a aterizat într-un elicopter. Era noul erou.

Problemele cu drogurile şi viaţa de după retragere


Maradona a fost testat de mai multe ori pozitiv la substanţe interzise, iar asta i-a afectat grav cariera şi viaţa de după retragere. El s-a retras din fotbal la vârsta de 37 de ani, dar problemele cu drogurile au continuat.

De asemenea, Maradona a fost condamnat 2 ani şi 10 luni la închisoare cu suspendare, după ce a tras cu o armă cu aer comprimat către jurnalişti.

Problemele cu cocaina şi alcoolul au dus la degradarea stării lui de sănătate. Argentinianul se îngrăşase foarte mult, ajungând să cântărească 128 de kilograme. El a suferit şi un atac de cord în 2004.

În ciuda tuturor controverselor, Maradona a fost numit antrenorul naţionalei Argentinei în 2008, conducând echipa până în sferturile de finală la Cupa Mondială din 2010.

Unul dintre ultimele incidente publice în care a fost implicat a fost în 2018, la Cupa Mondială din Rusia, unde a prezentat în tribune un banner cu înfăţişarea sa, pentru ca mai apoi să se bucure nebuneşte la golul lui Messi. Tot atunci el a adormit şi arătat degetul mijlociu când Argentina a înscris din nou. Mai mulţi martori sugerează că Maradona a fost dus la spital după acel meci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici