Preoţii voodoo vor ceremonii pentru "alungarea spiritelor rele" din fotbalul togolez

Togbui Gnagblondjro III, liderul preoţilor voodoo din Togo, a cerut, miercuri, responsabililor federaţiei locale de fotbal (FTF), să se gândească la ceremonii tradiţionale pentru "alungarea spiritelor rele", care au îndoliat fotbalul togolez în ultimii ani.

111 afișări
Imaginea articolului Preoţii voodoo vor ceremonii pentru "alungarea spiritelor rele" din fotbalul togolez

Togbui Gnagblondjro III (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Responsabilii FTF trebuie să organizeze ceremonii tradiţionale pentru alungarea spiritelor rele care fac să plângă familia fotbalului togolez", a declarat Togbui Gnagblondjro III, aflat în palatul său de la Vogan, la circa 50 km de capitala Lome.

"Este prea mult sânge. Trebuie să revenim la ceea ce făceau strămoşii noştri: să facem ceremonii tradiţionale, deoarece ştim că în Africa, atunci când o persoană moare în accident, facem ceremonii", a subliniat Togbui Gnagblondjro III.

La 3 iunie 2007, 13 membri ai delegaţiei togoleze, între care şi fostul ministru al Sporturilor, Richard Attipoé, au murit într-un accident de elicopter în Sierra Leone, după un meci de calificare la Cupa Africii pe Naţiuni 2008. Elicopterul Mi-8 de fabricaţie rusă, care asigura legătura între capitala statului Sierra Leone, Freetown, şi aeroportul internaţional din Lungi, s-a prăbuşit după ce a luat foc atunci când se pregătea de aterizare.

La 8 ianuarie 2010, autocarul delegaţiei togoleze de fotbal a fost mitraliat în enclava Cabinda, echipa deplasându-se în Anglia pentru faza finală a CAN-2010. Două persoane au fost ucise, Abalo Amélété, antrenorul secund şi Stanislas O'ocloo, responsabilul de comunicare.

În 26 noiembrie 2011, şase persoane au fost ucise, iar 26 rănite când autocarul care transporta echipa Etoile Filante a luat foc, după ce s-a răsturnat în apropiere de Glei, la 120 km de Lome.

Echipa se ducea la Sokode pentru a juca în etapa a cincea a campionatului naţional de fotbal. Printre victime au figurat antrenorul secund, secretarul general, doi membri ai serviciul medical, o jurnalistă şi bucătarul echipei.

"Spiritele morţilor ne urmăresc. Ei au murit pentru o cauză naţională şi nu s-a făcut nimic pentru ei. Trebuie să-l alungăm pe Egoun (zeul morţilor cu brutalitate). Iar ceremoniile au mai multe etape. Mai întâi trebuie să consultăm oracolul. Acesta ne va spune ce avem de făcut. Responsabilii FTF trebuie să ne ceară ajutorul. Trebuie să facem aceste ceremonii, pentru că în caz contrar fotbalul togolez va avea mereu probleme", a adăugat Togbui Gnagblondjro III.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici