Primii în clasamentul medaliilor la Jocurile Paralimpice, chinezii nu se bucură de apreciere în ţară

  • China s-a clasat pe primul loc în clasamentul medaliilor la Jocurile Paralimpice, cu 220 de medalii, dintre care 94 de aur, după ce toate probele s-au încheiat în ultima zi de competiţie, duminică.
  • De la Atena 2004, această ţară a fost lider la fiecare ediţie a Jocurilor Paralimpice.
Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Primii în clasamentul medaliilor la Jocurile Paralimpice, chinezii nu se bucură de apreciere în ţară

Primii în clasamentul medaliilor la Jocurile Paralimpice, chinezii nu se bucură de apreciere în ţară

Marea Britanie a terminat pe locul al doilea la Paris, cu 124 de medalii, urmată de Statele Unite, cu 105.

Este posibil ca sportivii chinezi să se fi bucurat de succesul lor, cu aproape 100 de medalii mai multe decât cei mai apropiaţi concurenţi, însă la ei ţară par să nu se fi bucurat de atenţie.

Jocurile Olimpice au fost urmărite pe scară largă, sportivii victorioşi din echipa Chinei fiind lăudaţi ca eroi naţionali, iar rivalitatea cu Statele Unite în clasamentul pe medalii a fost urmărită îndeaproape.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, la o postare de ştiri care anunţa că China are acum mai multe medalii de aur decât Statele Unite şi Marea Britanie la un loc, mulţi utilizatori de pe platforma de social media Weibo s-au plâns că prea puţini oameni au fost interesaţi.

Televiziunea chineză de stat CCTV - care deţine drepturile pentru Jocurile Paralimpice - a transmis evenimente în direct pe cele două canale sportive gratuite ale sale, deşi acoperirea generală a fost modestă în comparaţie cu Jocurile Olimpice.

„Există mai multă acoperire mediatică decât înainte”, a declarat pentru AFP Mark Dreyer, un analist sportiv din Beijing. „Dar când te uiţi la site-urile de ştiri chinezeşti în aceste zile, sporturile paralimpice sunt oarecum îngropate. Mai apare câte un titlu pe ici, pe colo, dar nu se vorbeşte prea mult despre ele.”

Sâmbătă, din cele 24 de programe programate pe principalul canal de sport al CCTV, doar şase au fost transmisiuni ale Jocurilor Paralimpice, iar şapte au fost reluări ale Jocurilor Olimpice.

„CCTV difuzează mereu reluări ale Jocurilor Olimpice”, s-a plâns un utilizator al reţelelor sociale. „Dacă doriţi să urmăriţi Jocurile Paralimpice, este destul de dificil”.

Scăderea gradului de conştientizare şi de implicare a publicului în Jocurile Paralimpice a fost o sursă de dezbatere şi în alte ţări.

„Îmi amintesc că în Marea Britanie, în urmă cu câţiva ani, (radiodifuzorul) Channel 4 a difuzat doar o singură oră de acoperire pentru toate Jocurile Paralimpice”, a declarat Dreyer. „În timp ce acum au ore şi ore de acoperire în direct”.

Sportivii paralimpici din unele ţări au devenit mari celebrităţi.

„Gabrielzinho” - înotătorul brazilian Gabriel Geraldo dos Santos Araujo - a devenit un erou naţional după ce a câştigat trei medalii de aur.

Vedetele olimpice din China iau faţa paralimpicilor 

În China, vedetele olimpice continuă să atragă mult mai multă atenţie decât omologii lor paralimpici, chipurile sportivilor de top fiind încă lipite pe panourile publicitare din întreaga ţară. Înotătorul Pan Zhanle, în vârstă de 20 de ani, care a doborât recordul mondial la 100 m liber şi a câştigat aurul la Paris în urmă cu o lună, are acum 2,4 milioane de urmăritori pe Weibo.

În schimb, Lu Dong, o înotătoare paralimpică ce a doborât recordul mondial în proba feminină de 50 m fluture S5 şi a câştigat patru medalii de aur, are doar 5 300 de urmăritori pe platformă.

După ce adolescenta Jiang Yuyan, cea mai de succes sportivă de la Jocurile Paralimpice de la Paris, a câştigat sâmbătă seara al şaptelea aur cu un record mondial în proba de 100 m spate S6, abia dacă a existat o undă de atenţie online.

„Este nevoie de ceva timp” pentru a genera interes în para-sporturi, a subliniat Dreyer, mai ales că persoanele cu handicap nu sunt foarte vizibile în China şi sunt slab integrate în forţa de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici