Procesul împotriva lui Blatter şi Platini: un martor cu greutate va depune mărturie

Fostul director financiar al FIFA, Markus Kattner, este aşteptat să depună marţi mărturie în procesul împotriva lui Sepp Blatter şi Michel Platini. Kattner urmează să răspundă la întrebări în calitate de martor în cea de-a cincea zi de audieri la Tribunalul Penal Federal din Bellinzona, în Elveţia.

230 afișări
Imaginea articolului Procesul împotriva lui Blatter şi Platini: un martor cu greutate va depune mărturie

Procesul împotriva lui Blatter şi Platini: un martor cu greutate va depune mărturie

Oficialul germano-elveţian se numără printre mai mulţi martori chemaţi să vorbească în cadrul a ceea ce se anunţă a fi procesul secolului în fotbal.

Printre ceilalţi care au depus mărturie se numără Flavio Battaini, fost consilier personal al lui Blatter, şi Peter Limacher, fostul şef al biroului legislativ al UEFA, precum şi fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, Angel María Villar.

Procurorul federal Olivier Thormann a fost, de asemenea, interogat în calitate de martor, unde a declarat că Kattner a obţinut informaţii despre o plată secretă a FIFA către Platini.

Acuzaţii de fraudă, deturnare de fonduri şi corupţie au fost aduse lui Platini şi Blatter din cauza unei plăţi de 2 milioane de franci elveţieni (1,9 milioane de euro).

Fostul preşedinte al FIFA, Blatter, a negat că a aprobat o plată frauduloasă către fostul său omolog din cadrul UEFA, insistând că aceasta a făcut parte dintr-un "gentlemen's agreement" între cei doi.

Platini a negat, de asemenea, acuzaţiile.

Blatter a declarat în faţa instanţei că plata a fost pentru un „contract verbal" pe care cele două personaje l-au încheiat şi care datează din 1998, când Platini a devenit consilierul tehnic al preşedintelui de 86 de ani.

Battaini şi Limacher au confirmat, de asemenea, că între Platini şi Blatter a existat o înţelegere verbală.

Comisia de etică a FIFA i-a interzis pe Blatter şi Platini pentru opt ani în 2015 pentru această plată, care a pus capăt în cele din urmă carierei lor administrative în fotbal.

Sancţiunile au fost reduse la şase ani la apel, dar Blatter a fost apoi suspendat pentru încă şase ani şi opt luni după ce a fost găsit vinovat de mai multe încălcări ale Codului de etică al FIFA în 2021.

Blatter a domnit ca preşedinte al FIFA timp de 17 ani, înainte de a cădea de la putere din cauza numeroaselor scandaluri de corupţie.

Kattner a fost exclus din fotbal pentru 10 ani de către FIFA în 2020, după ce a fost găsit vinovat de conflicte de interese şi de abuz de funcţie.

De asemenea, el a fost amendat cu 1 milion de franci elveţieni (950.000 de euro) de către camera de arbitraj a Comisiei de Etică a FIFA.

Ancheta asupra lui Kattner se referea la modificări şi prelungiri ale contractelor angajaţilor FIFA, la bonusurile plătite în legătură cu turneele FIFA şi la rambursarea costurilor juridice private.

Aceasta a fost lansată în septembrie 2016 şi i-a investigat, de asemenea, pe Blatter şi pe fostul secretar general Jérôme Valcke pentru rolurile lor în schema ilicită de bonusuri şi creşteri salariale.

Kattner fusese demis de FIFA în luna mai a aceluiaşi an pentru "nereguli financiare", în timp ce Blatter şi Valcke fuseseră deja excluşi din fotbal când a fost lansată ancheta.

Comisia de etică a FIFA a constatat că contractele de muncă ale lui Kattner, Blatter şi Valcke au fost modificate pentru a le acorda "bonusuri extraordinare" în legătură cu Cupa Mondială din 2010, Cupa Mondială din 2014 şi Cupa Confederaţiilor din 2013.

Schiţe ale acestor modificări au fost găsite pe o unitate USB în biroul lui Kattner.

Bonusurile lui Kattner în legătură cu cele trei turnee au totalizat 7 milioane de franci elveţieni (6,5 milioane de euro) - Blatter şi Valcke au primit mai mult.

După ce s-a alăturat FIFA în 2003, Kattner a fost director de finanţe şi administraţie între 2007 şi 2015 şi secretar general adjunct în aceeaşi perioadă.

De asemenea, el a fost secretar general interimar între 2015 şi 2016.

Un verdict în procesul de două săptămâni în faţa unui grup de trei judecători este aşteptat pe 8 iulie, fiind posibile sentinţe de până la cinci ani de închisoare dacă Blatter şi Platini vor fi găsiţi vinovaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fifa,
platini,
blatter

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici