PROSPORT: A opta minune a lumii. Statul face în Teleorman stadion cu facilităţi de Liga 1, dar cu cel mai mare preţ/loc din România, după Arena Naţională. Explicaţia Guvernului

Aproape că nu ştii cu ce să începi subiectul despre acest stadion de 5.000 de locuri din Alexandria care va fi finanţat, conform proiectului, cu 54,3 milioane de lei de la bugetul de stat şi 1,3 milioane de lei de la bugetul local, scrie ProSport. Cu costurile? Cu oportunitatea? Cu priorităţile autorităţilor? Cu sursele de finanţare? Cu nivelul facilităţilor raportat la banii cheltuiţi?

6597 afișări
Imaginea articolului PROSPORT: A opta minune a lumii. Statul face în Teleorman stadion cu facilităţi de Liga 1, dar cu cel mai mare preţ/loc din România, după Arena Naţională. Explicaţia Guvernului

PROSPORT: A opta minune a lumii. Statul face în Teleorman stadion cu facilităţi de Liga 1, dar cu cel mai mare preţ/loc din România, după Arena Naţională. Explicaţia Guvernului

Va fi un stadion fără peluze, cu două tribune şi falicităţi modeste, care va costa statul peste 12 milioane de euro. Capitala Teleormanului nu are echipă de fotbal în primele două ligi. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru stadionul din Alexandria (42.129 de locuitori, conform recensământului din 2011) urmează să fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului, după ce a trecut de dezbaterea publică. În acest timp, oraşe emblematice pentru fotbalul din România, cum ar fi Arad (160.000 de locuitori, 6 titluri) şi Piteşti (165.000 de locuitori, 2 titluri), sunt puse pe lista de aşteptare.

Există aşteptări şi nemulţumiri printre cei amânaţi, dar urgenţa nu pare chiar atât de mare precum cea din Alexandria. În orice caz, aşa cum era şi logic, bugetul ţării nu încape pe toată lumea.

Pentru a reveni la subiectul materialului de faţă, ce se pregăteşte în Teleorman cu banii publici depăşeşte toate aşteptările. 

„Uită-te puţin şi peste ce se întâmplă la Alexandria. E o nebunie. N-am pomenit aşa ceva“, indică sursa, la capătul discuţiei despre felul în care s-a modificat, din mers, proiectul arenei de fotbal de la Craiova.

„Firul“ duce, din nou, spre site-ul guvernului. Acolo unde, pe 12 iulie 2017, odată cu proiectul Hotărârii de Guvern (HG) privind aprobarea modificării parametrilor tehnico-economici ai stadionului din Craiova, apare o altă HG foarte interesantă. Este vorba de „Proiectul de HG privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii «Complex Sportiv Stadion Municipal», municipiul Alexandria“.

Proiectul a fost lansat, în acest mod, într-o dezbatere publică încheiată după 10 zile calendaristice (sâmbătă, 22 iulie 2017). La fel ca şi în cazul Craiova, Nota de fundamentare şi Anexa ataşate la HG lămuresc situaţia. Foarte probabil, la Alexandria se va construi cel mai scump stadion ca preţ / loc, după Arena Naţională, dar cu facilităţi modeste: categoria a 3-a UEFA (adică permite meciuri până la nivelul Ligii 1 şi din preliminariile cupelor europene). 

Românii vor plăti 12,2 milioane de euro pentru o arenă la Alexandria cu două tribune (fără peluze) şi 5.500 de locuri, pistă de atletism şi o parcare VIP de 100 de locuri.

Citiţi continuarea materialului pe prosport.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici