Rapid a fost sancţionată cu disputarea unui meci fără spectatori

Echipa Rapid Bucureşti a fost sancţionată de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori, în urma incidentelor de la partida de luni din deplasare cu CFR Cluj, scor 0-0, din etapa a XXIII-a a Ligii I, informează site-ul oficial al LPF.

171 afișări
Imaginea articolului Rapid a fost sancţionată cu disputarea unui meci fără spectatori

Rapid a fost sancţionată cu disputarea unui meci fără spectatori (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

Echipa rapidistă a primit o penalitate sportivă de 30.000 de lei.

Măsurile de sancţionare ale clbului giuleştean au fost luate în urma faptului că suporterii Rapidului prezenţi la stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" au dat foc unui steag al Ungariei.

Clubul CFR Cluj a primit şi el o penalitate sportivă de 10.000 de lei.

Rapid Bucureşti va disputa fără spectatori meciul de pe teren propriu cu formaţia Pandurii Târgu Jiu, din etapa a XXIV-a a Ligii I. 

Echipa Rapid Bucureşti a fost sancţionată de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori, în urma incidentelor de la partida de luni din deplasare cu CFR Cluj, scor 0-0, din etapa a XXIII-a a Ligii I, informează site-ul oficial al LPF.

De asemenea, gruparea giuleşteană a primit o penalitate sportivă de 30.000 de lei.

Aceste măsuri au fost luate în urma faptului că suporterii Rapidului prezenţi la stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" au dat incendiat un steag al Ungariei.

Clubul CFR Cluj a primit şi el o penalitate sportivă de 10.000 de lei.

Rapid Bucureşti va disputa fără spectatori meciul de pe teren propriu cu formaţia Pandurii Târgu Jiu, din etapa a XXIV-a a Ligii I.

LPF cere Jandarmeriei Române să întreprindă cercetări în vederea depistării persoanelor care se fac vinovate de incidentele de la meciul CFR Cluj - Rapid: "Legat de aspectele semnalate în rapoartele de observare şi arbitraj, precum şi în mass-media, solicităm Jandarmeriei Române, în măsura competenţelor de care dispune, să întreprindă cercetări în vederea depistării persoanei sau persoanelor care se fac vinovate de incidentele produse la jocul mai sus menţionat în vederea dispunerii sancţiunilor legale ce se impun. Totodată, sperăm ca în viitor incidente de natura celor produse la jocul CFR Cluj - Rapid să nu mai aibă loc pe arenele de sport, acolo unde doar fait-play-ul ar trebui să fie rege".

Comisia de Disciplină a LPF a respins cererea clubului FC Vaslui privind ratificarea unei sancţiuni disciplinare asupra jucătorului Dacian Varga, care a evoluat la gruparea vasluiană în 2012.

Clubul CS Turnu Severin a primit un ultim termen de graţie de cinci zile pentru a-şi achita obligaţiile faţă de jucătorii Sergio Moutinho şi Milan Mitici. De asemenea, gruparea din Turnu Severin a primit o penalitate de 14.000 de lei.

Grupările FC Braşov şi Universitatea Cluj au fost sancţionate cu penalitate de câte 40.000 de lei pentru incidentele de la meciul direct, din etapa a XXIII-a a Ligii I.

Clubul Astra Giurgiu a fost sancţionat cu o penalitate de 7.500 de lei după meciul din deplasare cu formaţia Concordia Chiajna.

Jucătorii Sorin Ghionea (Concordia Chiajna) şi Jivko Milanov (FC Vaslui), eliminaţi în runda a XXIII-a a Ligii I, au fost suspendaţi câte o etapă şi au primit penalitate de 740 de lei fiecare.

Antrenorul cu portarii al echipei Ceahlăul Piatra Neamţ, Radu Lefter, a fost suspendat o etapă şi a primit o penalitate de 320 de lei. Aceeaşi sacţiune i-a fost aplicată şi antrenorului secund al formaţiei Petrolul Ploieşti, Laurenţiu Roşu.

Liga Suporterilor Rapidişti şi Clubul Aristocratic Rapid regretă gestul fanului care a incendiat drapelul Ungariei în timpul partidei din deplasare cu CFR Cluj, disputat luni, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu", se arată într-un comunicat al LSR. 

"Considerăm gestul drept unul izolat, care nu are nimic în comun cu sentimentele nutrite de marea masă a suporterilor rapidişti. Diversitatea reprezintă una dintre valorile de bază ale spiritului rapidist, iar printre suporterii noştri se regăsesc persoane din categorii sociale diferite şi de etnii diferite", se menţionează în comunicatul postat pe www.visiniu.ro, site-ul oficial al Ligii Suporterilor Raidişti.

LSR susţine că incidentul de la Cluj este un accident cu atât mai mult cu cât pentru Rapid au evoluat în trecut mulţi jucători de etnie maghiară.

"În galeria marilor vedete ale istoriei Rapidului, jucătorii de origine maghiară ocupă un loc important. La loc de frunte se află Gyussy Baratky, «Minunea Blondă» a anilor '30, fotbalist adulat şi astăzi de tribună. Mai mult, unul dintre muncitorii feroviari din grupul care a fondat clubul Rapid, acum 90 de ani, Geza Ginger, era de origine maghiară", precizează LSR.

Liderii suporterilor sunt de părere că incidentul din partida cu CFR Cluj a venit şi ca urmare a toleranţei nejustificate a autorităţilor fotbalistice şi judiciare faţă de manifestările xenofobe şi rasiale la adresa fanilor rapidişti în ultimii ani.

"Gestul este cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat cu cât în ultimii ani, tocmai suporterii Rapidului au fost ţinte ale manifestărilor de intoleranţă, xenofobie şi rasism. Considerăm că tocmai blândeţea cu care aceste manifestări au fost tratate de autorităţile fotbalistice, sportive şi chiar judiciare din România reprezintă una dintre cauzele incidentului regretabil de la Cluj-Napoca. Tolerarea xenofobiei şi rasismului a indus în gândirea unor tineri debusolaţi ideea greşită că promovarea urii ar fi calea de urmat", explică LSR.

În comunicatul semnat de preşedintele LSR, Dan Teodorescu şi preşedintele Clubului Aristocratic Rapid, Mihai Pîrvu, cele două asociaţii ale suporterilor grupării giuleştene speră ca incidentul să nu afecteze atmosfera înaintea partidei Ungaria - România, programată, vineri, la Budapesta, în preliminariile CM 2014. "Nu dorim ca acest gest cu totul izolat şi regretabil să tensioneze inutil atmosfera înaintea meciului Ungaria - România de la Budapesta şi cu atât mai mult, nu dorim să învenineze relaţiile dintre români şi maghiari, într-un context şi aşa tulbure în Europa", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici