Răzvan Lucescu: Mourinho este un om sensibil, foarte inteligent şi extrem de hotărât

Răzvan Lucescu, antrenorul FC Braşov, a declarat că a trăit la maxim experienţa petrecută la Inter Milano, şi că cel mai mult l-a impresionat Jose Mourinho, pe care îl caracterizează ca fiind "un om sensibil, foarte inteligent şi extrem de hotărât".

26 afișări
Imaginea articolului Răzvan Lucescu: Mourinho este un om sensibil, foarte inteligent şi extrem de hotărât

Răzvan Lucescu: Mourinho este un om sensibil, foarte inteligent şi extrem de hotărât (Imagine: Mediafax Foto)

"Am avut şansa de a trăi o experienţă extraordinară. Înseamnă enorm de mult pentru mine că am ajuns acolo unde mulţi antrenori şi-ar fi dorit să ajungă. Se ştie deja că Jose Mourinho cu greu primeşte pe cineva, şi din acest motiv mă simt norocos că am putut să îl cunosc şi să văd cum lucrează. Dacă ar fi să îl caracterizez în trei cuvinte, acestea cu siguranţă ar fi, sensibil, foarte inteligent şi extrem de hotărât. Recunosc, m-am dus emoţionat la întâlnirea cu el, pentru că ceea ce se scria despre el era că este un tip destul de rece şi dur, deşi nu ştiu dacă acesta este chiar cuvântul potrivit. Am descoperit însă un om extraordinar, un om valoros care îţi transmite forţă prin tot ceea ce face. Citisem absolut tot ce se putea citi despre el, dar faţă în faţă mi-am dat seama cum este el de fapt. M-a primit foarte prietenos, şi mi-a dat o stare de bine discutând cu el", a spus Lucescu.

Răzvan Lucescu a precizat că din timpul petrecut cu Mourinho a înţeles excat ce trebuia să înţeleagă. "M-a întrebat cât vreau să stau şi i-am spus cât îmi permite el, dar auzind că îmi propusesem o săptămînă, mi-a zis «Pai atunci, stai toată săptămîna, nu e nicio problemă». Pe parcursul săptămânii petrecute acolo am discutat de mai multe ori, timp în care m-a întrebat şi de România, de campionatul de aici şi pot spune că l-am simţit foarte prietenos. Chiar dacă am stat cu el mai puţin timp, comparativ cu alţi antrenori de la echipele pe care la care am mai fost, şi anume Ancelotti, Capello, Ranieri, pot spune că timpul petrecut cu Jose Mourinho a fost extrem de bine comprimat şi am înţeles exact ce trebuia să înţeleg. Din punctul meu de vedere, este incredibil cum reuşeşte ca prin fiecare gest să transmită determinare. Chiar şi un simplu bătut pe spate prietenesc îţi transmite ceva, pentru că simţi că este implicat în gesturile lui", a menţionat Răzvan Lucescu.

Tehnicianul braşovean a spus că a fost de asemenea impresionat de relaţia pe care Jose Mourinho o are cu jucătorii săi: "Se simte că este extrem de respectat. Am constatat că jucătorii îl repectă şi pentru că îl văd că este foarte bine pregătit. Am înţeles încă o dată că este extrem de important să ştii că le vorbeşti jucătorilor şi să îi faci să înţeleagă că şi interesul tău ca şi antrenor, este interesul întregii echipe. Că îţi doreşti aceleaşi lucruri şi că este important să se muncească la ele împreună. Ştiam deja că toţi fotbaliştii cu care a lucrat îl respectă, dar abia acum am înţeles foarte bine şi de ce. La Inter nu este o disciplină de armată, chiar dacă în jurul stadionului este un gard care nu permite accesul şi prin care nu ai vizibilitate. Mourinho ştie să îşi conducă antrenamentele, ştie când să şi glumească. Îi lasă şi pe fotbalişti să facă glume, pentru că simte extrem de bine când este nevoie de aşa ceva în timpul unui antrenament".

Răzvan Lucescu a povestit şi despre faptul că fotbaliştilor de la Inter le place că Jose Mourinho a schimbat puţin din stilul fotbalului italian. "Se ştie că şcoala italiană de fotbal se bazează pe tactică, o tactică ce dusă la extrem poate părea plictisitoare pentru fotbalişti, chiar dacă ea îţi oferă o aşezare foarte bună în teren. Mourinho a redus puţin din această parte mai plictisitoare şi a dinamizat antrenamentele, fapt care place foarte mult fotbaliştilor. Contează foarte mult şi acest aspect, să îi vezi pe jucători că se antrenează cu plăcere. Am simţit din plin colaborarea dintre jucători şi antrenor în timpul petrecut la Milano, a comentat Lucescu.

Antrenorul braşovean a spus că a apreciat cu atât mai mult disponibilitatea lui Jose Mourinho şi a celor din club, de a discuta cu el, mai ales că la Inter a fost o săptămână plină: "Fiind perioada aceasta cu sărbătorile de iarnă, ei au un program mai plin, dar nu m-am simţit nici o clipă că aş deranja, iar asta se datorează şi faptului că Mourinho m-a făcut să mă simt în largul meu. Într-o zi, fotbaliştii de la Inter au avut întâlnire cu toţi oamenii care lucrează la club, cu sponsorii şi cu cei din jurul echipei, întâlnire în care s-au făcut poze, s-au dat autografe, s-a discutat liber. Apoi, într-o altă seară, toată echipa a fost invitată la Massimo Moratti acasă, la cină, o întâlnire mai puţin oficială. Ce pot să spun? Totul acolo este foarte bine stabilit şi pregătit, şi absolut toată lumea ştie programul şi ce are de făcut".

Răzvan Lucescu i-a cerut lui Jose Mourinho, la finalul ciclului petrecut la Inter Milano să poarte o discuţie în care portughezul i-a dat şi câteva idei pe care le poate aplica viitorul apropiat, în cariera sa de antrenor. "Chiar dacă era super ocupat, pentru că avea şi conferinţa de presă pentru jocul cu Siena, mi-a făcut semn că aştept puţin că este prins, dar apoi a venit şi am stat puţin de vorbă. În cele 7-8 minute cât am vorbit, m-a suprins din nou cu relaxarea pe care o transmitea dar şi cu dipsonibilitatea de a-mi răspunde la întrebări. Mi-a dat şi cîteva idei pe care le pot aplica în viitor, dar normal că nu o să vorbesc despre ele. I-am mai pus şi eu câteva întrebări, la care am primit răspunsuri de care sunt mulţumit", a mai spus Lucescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici