Regina gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci, împlineşte astăzi 54 de ani -VIDEO, FOTO

Prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, Nadia Comăneci, împlineşte joi vârsta de 54 de ani.

2526 afișări
Imaginea articolului Regina gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci, împlineşte astăzi 54 de ani  -VIDEO, FOTO

Regina gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci, împlineşte astăzi 54 de ani -VIDEO, FOTO (Imagine: Valery Hache/Mediafax Foto)

,,Zeiţa de la Montreal" este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile. Nadia este prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut, fiind totodată şi primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Nadia a fost descoperită la vârsta de 6 ani de către Bela Karolyi. 

La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă, de şapte ori, dar a şi câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele.

Atunci când s-a întors acasă, într-o Românie comunistă, succesul său i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă care a primit acest titlu. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001. 

În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003 i s-a publicat prima carte, Scrisori către o tânără gimnastă/Letters to a Young Gymnast. Nadia a înfiinţat şi o clinică de caritate în Bucureşti pentru a ajuta copiii orfani din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici