Revoltă după premierile de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2022. Ministrul Eduard Novak şi-ar fi îmbogăţit tatăl, dar şi pe alţi „intruşi”

Sindicatul SNST a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii şi antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfăşurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

471 afișări
Imaginea articolului Revoltă după premierile de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2022. Ministrul Eduard Novak şi-ar fi îmbogăţit tatăl, dar şi pe alţi „intruşi”

Revoltă după premierile de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2022. Ministrul Eduard Novak şi-ar fi îmbogăţit tatăl, dar şi pe alţi „intruşi”

Sindicatul SNST susţine că a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii şi antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfăşurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

„Din verificările făcute, ne-a atras atenţia procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obţinute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internaţional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Naţional Paralimpic (CNP).

Deşi CNP a stabilit în şedinţa Biroului Federal din data de 01.07.2021 antrenorul principal al lotului de ciclism al delegaţiei României la J.P. Tokyo: Valoppi Cristiano ulterior, în Statul de premiere nr.10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului şi Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano la categoria inferioară, de antrenor secund, pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal! (documentul de mai jos)

Astfel, deşi în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul naţional de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai tărziu, pe statul de premiere şi pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund.

Este, aşadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcţia deţinută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Naţional Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcţia de antrenor secund”, transmite sindicatul.

Pe ce se bazează MTS

Replica ministerului: „Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism. La Tokyo nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legii”. Deşi legea spune că se premiază doar cei care au participat la competiţie, MTS mizează, se pare, pe existenţa HG 52, care permite să fie recompensaţi şi „cei care au contribuit la realizarea performanţei sportive”.

Mediafax a stat de vorbă cu doctorului Sorin Matican, tatăl unui sportiv paralimpic, ciclistul Theo Matican: „Nu ştiu ce caută pe această listă nici preşedinta Salvia Wood Lamont, care nu are carnet de antrenor sau de profesor, din câte ştiu. Sau alte persoane care n-au fost prezente la Tokyo. Cum să premiezi medici, în condiţiile în care, înainte de startul Jocurilor, doamna anunţase că nu au dreptul să participe la competiţie doctori şi asistenţi personali ai sportivilor?”.

Din acest motiv, Sorin Matican nu a fost inclus în lotul pentru Japonia. CNCD a stabilit că fiul său, Theo Matican, a fost discriminat chiar de Comitetul Naţional Paralimpic (CNP), instituţie care ar trebui să-l apere de abuzuri! - AICI, detalii.

Taăl are lipici la premieri

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premieri, când a apărut pe ştatul de plată al Federaţiei Române de Kaiac-canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, conform site-ului www.libertatea.ro, care a preluat informaţia apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Novak Karoly (Ciclism) a încasat o primă de 156.579 de lei de la Federaţia Română de Kaiac-canoe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici