România va organiza, în premieră, o grupă a CE de baschet masculin din 2017, la Cluj/ Ghiţă Mureşan: Va fi cel mai mare eveniment baschetbalistic petrecut vreodată

Forul european de baschet a anunţat, sâmbătă, la Munchen, gazdele Campionatului European masculin din 2017, România, care a candidat în premieră, primind dreptul de organizare a unei grupe în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

1655 afișări
Imaginea articolului România va organiza, în premieră, o grupă a CE de baschet masculin din 2017, la Cluj/ Ghiţă Mureşan: Va fi cel mai mare eveniment baschetbalistic petrecut vreodată

România va organiza, în premieră, o grupă a CE de baschet masculin din 2017, la Cluj-Napoca. Ghiţă Mureşan: Va fi cel mai mare eveniment baschetbalistic petrecut vreodată în ţară (Imagine: Mircea Rosca/ Arhiva Mediafax Foto)

Fostul jucător în NBA Ghiţă Mureşan a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, după ce România a primit, în premieră, dreptul de organizare a unei grupe a CE masculin din 2017 că va fi "cel mai mare eveniment baschetbalistic petrecut vreodată în ţara noastră" şi este o onoare.

"Pentru România este o onoare şi va fi cel mai mare eveniment baschetbalistic care s-a petrecut vreodată în ţara noastră. Va schimba viitorul baschetului românesc, dar şi inspiraţia jucătorilor, a copiilor care iubesc acest sport. Baschetul e unul dintre cele mai iubite sporturi din România. M-am bucurat enorm să fiu aici, parte din delegaţia României la Munchen, şi mulţumesc preşedintelui federaţiei, Horia Păun, că m-a invitat. Este prima dată când particip la un astfel de mare eveniment şi mă bucur că am putut susţine candidatura ţării mele, pentru că este o şansă foarte mare pentru România. De asemenea, pentru Cluj-Napoca este o mare onoare, oraşul va fi pus pe harta baschetbalistică de înalt nivel a lumii", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Ghiţă Mureşan.

La rândul său, vicepreşedintele echipei Universitatea Banca Transilvania Cluj, Mircea Cristescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că marile valori din baschetul european vor fi prezente la Cluj-Napoca şi sunt aşteptaţi toţi iubitorii acestui sport la Sala Polivalentă.

"România a fost anunţată ultima şi au fost ceva emoţii în delegaţie, pentru că au fost cinci candidaturi şi mai rămăsesem noi şi Polonia. Era impresia că Israel nu va fi aleasă din cauza măsurilor de securitate necesare, dar e bine când se termină totul cu bine. Pentru Cluj-Napoca înseamnă o mare oportunitate de a arăta că se poate ridica la nivelul unui astfel de eveniment. Mari valori ale baschetului european vor veni în sala din Cluj, iar copiii academiei noastre, dar şi toţi copiii din ţară şi iubitorii acestui sport vor avea ocazia să-i vadă şi să înţeleagă ce înseamnă baschetul de mare nivel. Aşteptăm toţi fanii baschetului din ţară, şi nu numai, să vină la Cluj, să se bucure de acest minunat sport", a spus Mircea Cristescu.

Şi preşedintele FR Baschet, Horia Păun, consideră că este o mare onoare faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui o grupă a CE masculin din 2017.

"E o mare onoare, un mare câştig pentru România. Suntem cu toţii fericiţi, aici la Munchen, şi promitem de pe acum că ne vom ridica la standardele FIBA Europe. Tragerea la sorţi a grupelor va avea loc în luna ianurie, iar atunci vom putea alege grupa, România fiind calificată direct la turneul final în calitate de naţiune organizatoare", a declarat Horia Păun, pentru MEDIAFAX.

Forul european de baschet a anunţat, sâmbătă, la Munchen, gazdele Campionatului European masculin din 2017, România, care a candidat în premieră, primind dreptul de organizare a unei grupe în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Potrivit anunţului FIBA Europe de sâmbătă, Finlanda, Israel, România şi Turcia vor găzdui câte o grupă a CE din 2017, iar faza finală a competiţiei va avea loc tot în Turcia, la Istanbul.

La ceremonia de la Munchen, România a fost reprezentată de preşedintele FR Baschet, Horia Păun, expertul în relaţii internaţionale al forului, Adrian Voinescu, secretarul de stat Carmen Tocală, fostul jucător în NBA, dar şi al Universităţii Cluj, Ghiţă Mureşan, precum şi vicepreşedintele U BT Cluj, Mircea Cristescu, şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Federaţia Română de Baschet a depus, în luna octombrie, dosarul de candidatură a României pentru organizarea, în premieră, a unei grupe din cadrul Campionatului European masculin din 2017.

Conform procedurilor, o inspecţie a FIBA Europe a avut loc ulterior, în 21 noiembrie, când la Cluj-Napoca s-a disputat partida feminină dintre România şi Bosnia, din preliminariile CE din 2017, la meci asistând peste 5.000 de suporteri.

Sala din Cluj-Napoca, de 7.200 de locuri, ar urma să-şi mărească, cel mai probabil prin ataşarea de tribune mobile, capacitatea până la 10.000 de locuri, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru organizarea unor partide din cadrul Eurobasket.

Pentru organizarea CE din 2017 şi-au depus candidaturile România, Polonia, Israel, Finlanda şi Turcia.

Ediţia din 2015 a Campionatului European s-a desfăşurat în Franţa, Germania, Letonia şi Croaţia, iar faza finală a competiţiei în Franţa.

În 2015, titlul european a fost cucerit de Spania, în urma finalei cu Lituania, de la Lille.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici