România va participa necondiţionat la JO de la Beijing, după consultări între Băsescu şi Morariu

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunţat, marţi, că România va participa necondiţionat la Jocurile Olimpice de la Beijing, decizie luată în urma unei consultări între preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele COSR, Octavian Morariu.

12 afișări
Imaginea articolului România va participa necondiţionat la JO de la Beijing, după consultări între Băsescu şi Morariu

România va participa necondiţionat la JO de la Beijing

"În urma consultărilor de astăzi, dintre preşedintele României, Traian Băsescu şi preşedintele Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, COSR reconfirmă participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Beijing din acest an. În timpul convorbirilor avute cu preşedintele COSR, Traian Basescu reiterează dorinţa Domniei sale de a nu politiza sub nicio formă participarea echipei olimpice a României la JO, evitându-se astfel apariţia vreunei umbre de îndoială în acest sens, care ar putea avea efecte negative asupra pregătirii sportivilor noştri", se menţionează într-un comunicat al forului olimpic.

Problema boicotării Jocurilor Olimpice s-a pus după incidentele din Tibet, izbucnite în luna martie. Capitala Tibetului, Lhasa, a fost scena unor proteste violente declanşate la 14 martie de călugării budişti faţă de regimul autoritarist chinez, care a recurs la măsuri dure de represiune. China susţine că 19 protestatari au murit în violenţele din Lhasa, în timp ce guvernul tibetan în exil a anunţat 140 de victime.

Până în prezent, nicio autoritate în măsură să ia o decizie, guvern sau mişcare sportivă, nu s-a exprimat clar în favoarea unui eventual boicot al Jocurilor Olimpice. Singurii care au făcut apel la acest boicot au fost militanţi, personalităţi şi chiar unii sportivi, printre ei numărându-se filozoful francez Bernard-Henri Levy, regizorul Steven Spielberg sau actorii Mia Farrow şi Richard Gere, ultimul fiind un mare apărător al cauzei tibetane. În plus, preşedintele francez Nicolas Sarkozy nu a exclus eventualitatea boicotării Jocurilor Olimpice de la Beijing, apreciind că "toate opţiunile" rămân deschise" în această privinţă.

Pe de altă parte însă, mai mulţi responsabili occidentali, dar şi Dalai Lama au respins deocamdată această opţiune. Liderul spiritual tibetan, denunţând "regimul de teroare" impus de chinezi, a fost foarte clar: "Beijingul merită să găzduiască Jocurile Olimpice. Vreau aceste jocuri, deoarece poporul chinez are nevoie să se simtă mândru".

În acest context, organizatorii JO de la Beijing au fost nevoiţi să ia măsuri speciale de siguranţă pe traseul ştafetei flăcării olimpice, început în 1 aprilie, la Beijing, militanţii tibetani anunţând acţiuni de protest în oraşe ca Londra, Paris sau San Francisco. La Londra şi Paris s-au înregistrat deja incidente, în capitala Marii Britanii doi manifestanţi protibetani fiind arestaţi duminică dimineaţa, după ce au încercat să stingă cu ajutorul extinctoarelor flacăra olimpică, iar luni, la Paris, torţa olimpică a fost stinsă de două ori, în cursul acţiunilor de protest organizate de activişti protibetani. Prefectura Parisului a confirmat că torţa olimpică a fost stinsă "din motive tehnice", fără a oferi detalii. Ulterior, autorităţile au anunţat reaprinderea flăcării olimpice. Stingerea torţei olimpice este un eşec al organizatorilor, în condiţiile în care flacăra - "simbolul păcii" - ar trebui să rămână aprinsă pe traseul în jurul lumii.

Incidente s-au petrecut şi în India, în această săptămână. Aproximativ 180 de militanţi tibetani au fost arestaţi, joi, la New Delhi, în timpul ştafetei torţei olimpice în capitala Indiei. În această ţară se află în exil aproximativ 100.000 de tibetani, între care şi liderul spiritual, Dalai Lama. Alte incidente minore s-au mai înregistrat, pe traseul flăcării olimpice, la San Francisco şi Jakarta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici