Rosberg domină MP al Spaniei şi obţine prima victorie în 2015

Pilotul german Nico Rosberg de la Mercedes s-a impus, duminică, fără emoţii în Marele Premiu al Spaniei de la Barcelona, reuşind să-şi treacă în palmares prima victorie în 2015, după cinci etape disputate.

151 afișări
Imaginea articolului Rosberg domină MP al Spaniei şi obţine prima victorie în 2015

Rosberg domină MP al Spaniei şi obţine prima victorie în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formula 1 a revenit în Europa, după primele patru etape desfăşurate în Australia şi Asia, şi echipele au adus prima serie de îmbunătăţiri monopostruilor lor. Scuderia Ferrari, care s-a dovedit a fi principala adversară pentru Mercedes, spera să micşoreze la Barcelona distanţa faţă de campioana mondială en titre, însă după cursa de duminică echipa germană pare şi mai sigură de un nou titlu, deşi mai este mult din acest sezon.

După ce britanicul Lewis Hamilton reuşise trei victorii din patru posibile, Rosberg avea mare nevoie de un succes pentru a rămâne în plasa coechipierului său în lupta pentru titlul piloţilor. Astfel, germanul a venit hotărât la Barcelona să obţină cele 25 de puncte acordate câştigătorului.

Tot pentru prima dată în acest an, Rosberg a reuşit să fie cel mai rapid în calificările care au avut loc sâmbătă, pe Circuit de Catalunya, fiind urmat de Hamilton şi de Sebastian Vettel de la Ferrari.

Duminică, Nico Rosberg a pornit bine în cursă şi s-a instalat imediat la conducere. Nu la fel a luat startul Hamilton, care a fost întrecut în primele viraje de Vettel şi a avut ceva probleme cu Valtteri Bottas, clasat al patrulea pe grilă. Hamilton l-a "rezolvat" repede pe finlandezul de la Williams, dar cu Vettel a fost mai greu, pentru că pista de la Montmelo nu oferă multe posibilităţi de depăşire.

Hamilton s-a apropiat de Vettel şi la o jumătate de secundă, însă nu a putut nici măcar să-l dubleze pe german. Duelul acestor doi piloţi i-a permis lui Rosberg să se distanţeze liniştit în fruntea cursei.

Primul a schimbat pneurile Hamilton, în turul 14/66, dar mecanicii l-au întârziat un pic şi "rocada" cu Vettel, care a intrat la boxe în turul următor, nu s-a putut face.

Dublul campion mondial a trecut apoi la planul B, optând pentru o intrare suplimentară, faţă de cele două programate de majoritatea piloţilor de pe pistă. Cu o maşină mai rapidă, Hamilton a putut să-şi construiască avansul necesar pentru ca intrarea în plus la boxe să "funcţioneze". Britanicul a trecut pe la boxe a doua oară în turul 33, punând pneuri "hard". La rândul lui, Vettel a făcut-o în turul 41 şi a ieşit în spatele pilotului de la Mercedes. Lewis Hamilton a schimbat a treia oară cauciucurile în turul 52, cu "medii", a ieşit din nou în faţa lui Vettel, care nu l-a mai putut ajunge până la final.

În frunte, Rosberg nu a avut niciun fel de probleme în a-şi păstra avantajul, trecând linia de sosire la peste 17 secunde de Hamilton şi la 27 de secunde de Vettel.

Un duel interesant s-a produs pe final între finlandezul Valtteri Bottas de la Williams şi compatriotul său de la Ferrari, Kimi Raikkonen. Acesta din urmă l-a "presat" în ultimele tururi pe mai tânărul lui conaţional, care însă s-a apărat bine şi a trecut al patrulea linia de sosire.

Al doilea pilot Williams, brazilianul Felipe Massa, a încercat şi el strategia cu trei opriri, dar fără rezultat, el neputându-se apropia de Raikkonen, astfel că a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul 6.

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de australianul Daniel Ricciardo (Red Bull), francezul Romain Grosjean (Lotus-Renault), spaniolul Carlos Sainz jr. (Toro Rosso) şi rusul Danil Kviat (Red Bull).

Piloţii McLaren-Honda, Fernando Alonso şi Jenson Button, au înregistrat un nou eşec. Spaniolul şi-a întristat fanii prezenţi în număr mare la Barcelona, abandonând în turul 28, în timp ce Button a ocupat locul 16 din 18 piloţi care au terminat cursa.

Victoria de duminică îl apropie pe Rosberg la 20 de puncte de coechipierul lui. Hamilton are 111 puncte, iar Rosberg 91, în timp ce Vettel este pe locul 3, cu 80 de puncte.

În schimb, în clasamentul constructorilor a treia dublă Mercedes din 2015 a distanţat echipa germană (202 puncte) la 70 de puncte de Ferrari (132 de puncte). Pe locul 3 se află Williams, cu 81 de puncte.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Principatului Monaco, va avea loc, în 24 mai, pe străzile din Monte Carlo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici