Rusia ia în calcul să părăsească definitiv fotbalul european ca urmare a interdicţiei UEFA

Rusia a fost eliminată din procesul de calificare pentru playoff-ul Cupei Mondiale, în timp ce Spartak Moscova a fost exclusă din Europa League din acest sezon, în urma sancţiunilor FIFA şi UEFA. Federaţia Rusă de Fotbal (RFS) ia în calcul să părăsească definitiv fotbalul european.

1209 afișări
Imaginea articolului Rusia ia în calcul să părăsească definitiv fotbalul european ca urmare a interdicţiei UEFA

Rusia ia în calcul să părăsească definitiv fotbalul european ca urmare a interdicţiei UEFA

Cluburile şi echipele naţionale ale Rusiei au primit interdicţia de a participa la competiţiile fotbalistice din partea FIFA şi UEFA până la noi ordine, în urma atacurilor ţării lor asupra Ucrainei, ordonate de preşedintele Vladimir Putin.

Prin decizia celor două organisme de conducere, Rusia şi-a pierdut locul în preliminariile de calificare la Cupa Mondială, revenind asupra poziţiei iniţiale, conform căreia echipei lui Valeri Karpin i s-ar fi permis să participe în play-off-ul din această lună în anumite condiţii.

Pe lângă încheierea campaniei naţionalei pentru Cupa Mondială, participarea lui Spartak Moscova în Europa League a fost, de asemenea, suspendată, clubul fiind eliminat din competiţie.

Singurul club din Rusia rămas în competiţia europeană pentru sezonul 2021/22 trebuia să joace cu RB Leipzig în 16-imile de finală, dar formaţia germană a trecut automat în optimi.

Jurnalistul rus Nobel Arustamyan relatează acum, citat de The Mirror, că RFS analizează acum posibilitatea de a părăsi definitiv fotbalul european ca răspuns. Se susţine că RFS analizează opţiunea de a renunţa la UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, şi de a trece la Confederaţia Asiatică de Fotbal (AFC).

Raportul susţine că această mişcare ar „îndulci situaţia din jurul fotbalului rusesc" şi ar însemna că naţiunea sa nu ar mai concura în Campionatul European şi nici în secţiunea europeană de calificare la Cupa Mondială, ci în cea asiatică. În plus, ar însemna că cluburile ruseşti nu ar mai participa în Liga Campionilor şi Europa League, ci în schimb în Cupa Campionilor Asiei.

Măsura ar putea veni după ce interdicţia iniţială a Rusiei din Europa se va încheia, FIFA urmând să organizeze joi un congres la Doha, în Qatar, unde se aşteaptă să se ia decizii privind sancţiunile pe termen lung împotriva RFS.

Schimbul propus ar trebui să fie ratificat de alte federaţii asiatice şi ar putea fi departe de a fi simplu. Israelul s-a alăturat UEFA în 1991, după o pauză de 17, după ce a fost exclus din federaţia asiatică în 1974. Kazahstanul a făcut, de asemenea, trecerea de la AFC, alăturându-se la UEFA în 2002. Rusia speră să urmeze calea opusă. Un alt exemplu notabil de schimbare de federaţie a fost atunci când Australia a părăsit Oceania pentru a juca în Asia, începând din 2005.

Fosta extremă a lui Manchester United şi Everton, Andrei Kanchelskis, unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti ruşi, este citat în legătură cu acest subiect: „Confederaţia asiatică de fotbal? Nici măcar nu ştiu dacă acest lucru se poate face. Deşi totul este la nivel de conversaţii, nu cred că va exista o suspendare atât de serioasă din partea UEFA. Cu toţii credem, sperăm, că totul se va termina cu totul altfel.

Bineînţeles, atât echipa naţională a Rusiei, cât şi cluburile noastre trebuie să meargă mai departe şi să joace, indiferent de cum evoluează situaţia. Dacă Rusia are o opţiune reală cu o confederaţie asiatică de fotbal, atunci de ce nu? Am lucrat în Asia, am jucat în Arabia Saudită. Ar fi interesant pentru mine să urmăresc astfel de meciuri".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
uefa,
afc

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici