Sancţionarea Ungariei şi Bulgariei, o schimbare de tactică a FIFA în privinţa rasismului

Sancţiunile dictate de FIFA Ungariei şi Bulgariei par să arate o schimbare de tactică a forului fotbalistic internaţional în abordarea cazurilor de rasism pe stadioane, constând în adoptarea unor pedepse mai dure.

202 afișări
Imaginea articolului Sancţionarea Ungariei şi Bulgariei, o schimbare de tactică a FIFA în privinţa rasismului

Sancţionarea Ungariei şi Bulgariei, o schimbare de tactică a FIFA în privinţa rasismului (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

Din cauza manifestărilor rasiste ale propriilor fani, Ungaria şi Bulgaria vor disputa următorul meci din preliminariile CM-2014 cu porţile închise, prima echipă fiind adversara reprezenativei României, în 22 martie, la Budapesta.

Un purtător de cuvânt al FIFA a declarat pentru CNN că este pentru prima dată când forul mondial interzice suporterilor să asiste la meciuri din cauza unor probeme de discriminare.

Football Against Racism Europe (Fotbal împotriva rasismului - FARE) şi alte două organizaţii au oferit probe pe baza cărora FIFA a dictat sancţiunile. Directorul executiv al FARE, Piara Powar, a salutat decizia luată de forul de la Zurich.

"Pentru prima dată avem de-a face cu o pedeapsă care pare a fi drastică şi aceasta ar putea reverbera astfel încât să atingă nivelul ligilor naţionale. Nu trebuie uitat că fotbalul este un sport global, deci problemele de această natură sunt globale. Salutăm acţiunea FIFA, fără îndoială."

Powar consideră că sancţionarea echipelor în termeni fotbalistici reprezintă o măsură mai potrivită faţă de impunerea unor penalităţi financiare, în cazurile de rasism. "Este singura cale de urmat. Dacă amendezi o federaţie naţională, oricât de mică ar fi, amenzile de acest gen nu au niciun impact. Trebuie să ai alte măsuri în arsenal", a spus Powar.

Oficialul FARE a precizat că scandările fanilor maghiari la meciul amical cu Israelul au fost "chestii antisemite oribile" şi şi-a exprima speranţa că FIFA va acţiona în mod similar şi în cazul în care vor apărea alte incidente rasiste.

Potrivit FIFA, Ungaria a fost sancţionată de Comisia de Disciplină având în vedere "gravitatea" incidentelor antisemite de la meciul amical cu Israel, din 15 august 2012. În cursul acestui meci, încheiat la egalitate (1-1), suporterii unguri au proferat insulte precum "evrei ticăloşi", "Buchenwald" (referire la un lagăr nazist din Germania) sau "Viva Mussolini". În timpul imnului israelian, "Hatikvah", sute dintre ei s-au întors cu spate către teren.

"După o anchetă aprofundată, în cursul căreia MLSZ a recunoscut şi regretat comportamentul unui grup de suporteri unguri, membrii Comisiei de Disciplină a FIFA au condamnat unanim aceste acte odioase de natură rasistă, antisemită, provocatoare şi agresivă comise de fanii echipei Ungariei", subliniază FIFA.

De asemenea, Comisia de Disciplină a FIFA a decis sancţionarea federaţiei bulgare (BFU), după ce la meciul cu Danemarca, din 12 octombrie, jucătorul danezilor, Patrick Mtiliga, a fost victima injuriilor rasiste din partea fanilor bulgari. Astfel, partida Bulgaria - Malta, din preliminariile CM-2014, programată în 22 martie, se va juca tot fără spectatori. BFU a fost amendată de FIFA cu 35.000 de franci elveţieni, în timp ce forul de la Budapesta a primit o penalitate de 40.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici