Sandu: De la anul se vor acorda 2 tipuri de licenţe, una pentru cupele europene, alta pentru Liga I

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că membrii Comitetului Executiv au aprobat noul manual de licenţiere care prevede două tipuri de licenţe, una pentru echipele care vor participa în cupele europene şi alta, pentru competiţiile interne.

132 afișări
Imaginea articolului Sandu: De la anul se vor acorda 2 tipuri de licenţe, una pentru cupele europene, alta pentru Liga I

Mircea Sandu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

El a explicat că formaţiile care vor participa în cupele europene în sezonul 2013-2014 vor fi obligate să îndeplinească toate criteriile privind plata datoriilor, la fel ca şi până acum. În schimb, pentru licenţa naţională cluburile vor fi obligate la plata restanţelor financiare către terţi cu exepţia datoriilor privind taxele şi impozitele.

"Am aprobat în Comitetul Executiv manualul de licenţiere cu două faze: faza europeană şi faza naţională. Pentru licenţa naţională, datoriile cluburilor către bugetul statului nu interesează. Datoriile la jucători, la salariaţi, CAS-uri şi aşa mai departe vor fi obligatorii. Celelalte datorii însă, la taxe şi impozite, nu. Acestea reprezintă problema cluburilor care vor răspunde în faţa Legii. Însă pentru participarea în cupele europene, adică pentru licenţa europeană, se ia totul în calcul. Deci se licenţiază toate cluburile pentru 2013-2014. Dacă eşti în cupele europene, trebuie să îndeplineşti criteriile de la cap la coadă, dacă nu eşti, trebuie să îndeplineşti criteriile pentru licenţa naţională", a spus Sandu.

Preşedintele FRF crede că în fotbalul românesc există meciuri trucate pentru pariuri, dar susţine că până acum acestea nu au fost descoperite. El afirmă că ofiţerii de integritate angajaţi conform regulamentelor UEFA au făcut anchete în ultima perioadă, dar acestea nu au dus la dovezi palpabile.

"Noi facem ce fac toate federaţiile europene. Avem doi ofiţeri de integritate, unul e general, iar celălalt e colonel, însă până azi nu au descoperit nimic prin acţiunile făcute. În legătură cu Voinţa Sibiu, echipă care a susţinut în Turcia două partide amicale suspecte că au fost trucate în scop de pariuri, comisia a procedat la audierea a patronului, a antrenului şi a şase jucători. Din verificarea făcută nu au rezultat dovezi palpabile care să susţină acuzaţia de trucare a meciurilor în cauză. Eu cred că se întâmplă şi la noi (n.r. - meciuri trucate pentru pariuri), dar iată că deocamdată nu a ieşit nimic la iveală. Cred că e posibil să ne ajute cei cu ascultările. Dar deocamdată nu s-a demonstrat nimic", a explicat oficialul FRF.

Sandu susţine că federaţia nu se poate implica în activitatea ofiţerilor de integritate. "Eu nu mă pot implica, aceşti ofiţeri de integritate sunt în relaţie directă cu UEFA. UEFA controlează activitatea ofiţerilor de integritate. Noi i-am angajat, UEFA ne dă o anumită sumă din care le plătim salariul, deplasările, diurenele şi restul. Pe ei îi sesizează UEFA dacă au un semnal de alarmă. Şi ei fac ancheta respectivă", a adăugat Mircea Sandu.

În ceea ce priveşte candidatura oraşului Bucureşti la organizarea unor partide din cadrul Campionatului European din anul 2020, Sandu a afirmat că autorităţile române trebuie să decidă dacă sunt dispuse să investească în infrastructură câteva miliarde de euro. "Am depus o scrisoare la UEFA în 16 noiembrie în care, după o discuţie cu primarul Sorin Oprescu, ne-am arătat disponibilitatea ca Bucureştiul să găzduiască în 2020 meciuri de la Campionatul European. Şi atâta tot. În ianuarie trebuie să avem şi caietul de sarcini pentru că este nevoie de investiţii în infrastructură, în căile rutiere, feroviare, fluviale, aeronautice, în telecomunicaţii, hoteluri, aeroporturi, în gări şi aşa mai departe. Dacă nu se mai trozneşte prea mult, ar putea ca Guvernul şi Parlamentul să aprobe investiţii de câteva miliarde. Poate vor avea şi sprijinul Uniunii Europene, nu ştiu. Dar important e să facă proiecte viabile. Deci, dacă România vrea să organizeze trebuie să îndeplinească acele condiţii din caietul de sarcini. Iar decizia o va lua UEFA în 2015", a spus Sandu.

În anul 2013, federaţia va începe lucrările la un hotel în cadrul Centrului de Fotbal din Mogoşoaia şi la o clădire anexă la Casa Fotbalului care va găzdui printre altele sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor. "Printre obiectivele FRF pentru 2013 se numără revizuirea regulamentelor în acord cu normele FIFA şi UEFA, inclusiv a statutului conform modificărilor pe care UEFA le va face la propriul statut. De asemenea, se vor începe lucrările la hotelul de la Buftea cu 60 de locuri şi la clădirea anexă de la Casa Fotbalului. Aceasta din urmă se va construi undeva în zona parcării, iar la parter va avea un magazin de prezentare şi vânzare a produselor care reprezintă FRF şi echipele naţionale, la etajul întâi va fi sediul CCA, iar la etajul doi un birou şi o sală pentru diferse activităţi", a menţionat Sandu.

Preşedintele FRF a atenţionat conducerea clubului Steaua să îşi pregătească o echipă de juniori Under 19, condiţie obligatorie pentru a participa în ediţia 2013-2014 a grupelor Ligii Campionilor. "Le-am spus celor de la Steaua să aibă pregătită echipa de 19 ani dacă la anul joacă în grupele Ligii Campionilor. Pentru că se va organiza o competiţie, «Lennart Johansson» i se va spune, pentru juniorii de 19 ani. În competiţiile interne rezervate juniorilor nicio echipă mare din România nu e în frunte din păcate. Sunt probleme mari de organizare la cluburi. Nu i-am înţeles niciodată de ce nu au putut să rupă 200-300.000 pe an din bugetul de 10-15 milioane de euro pe care îl declarau, ca să dezvolte şi activitatea de juniori", a precizat Mircea Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici