Scandal de amploare în fotbalul Francez: Academiile ar fi primit indicaţii să nu selecţioneze mai mult de 30% jucători de culoare sau arabi

François Blaquart, director tehnic naţional în cadrul federaţiei franceze, a fost suspendat din funcţie cu efect imediat, au anunţat, sâmbătă, Ministerul Sporturilor şi forul fotbalistic, în timp ce selecţionerul Laurent Blanc a "admis" că unele afirmaţii ale sale ar fi putut fi interpretate.

263 afișări
Imaginea articolului Scandal de amploare în fotbalul Francez: Academiile ar fi primit indicaţii să nu selecţioneze mai mult de 30% jucători de culoare sau arabi

François Blaquart, director tehnic naţional în cadrul federaţiei franceze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chantal Jouanno, ministrul Sporturilor, şi Fernand Duchaussoy, preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), au decis de comun acord suspendarea din funcţie cu efect imediat a directorului tehnic naţional François Blaquart, în aşteptarea concluziilor anchetei iniţiate de FFF (condusă de Patrick Braouezec, preşedintele Fundaţiei de Fotbal) şi de IGJS (Inspectoratul general pe probleme de tineret şi sport), care vor fi prezentate peste opt zile", au menţionat cele două instituţii într-un comunicat comun, citat de agenţia France Presse.

În comunicat se menţionează, de asemenea, că FFF "reafirmă că niciuna dintre instanţele sale conducătoare nu a validat şi nici măcar nu a luat în calcul o politică de cote privind recrutarea în centrele sale de formare".

Această suspendare intervine după dezvăluirile apărute, sâmbătă, pe site-ul de investigaţii Mediapart, acelaşi care a publicat, joi, un raport care dezvăluie existenţa unui sistem de discriminare rasială pus la cale împotriva tinerilor jucători în centrele naţionale de pregătire.

Potrivit unor surse din cadrul FFF citate de site-ul de investigaţii, academiile de fotbal ar fi primit indicaţii să nu selecţioneze mai mult de 30 la sută jucători de culoare şi de origine arabă peste vârsta de 12-13 ani.

Mediapart, care a devenit cunoscut în urma dezvăluirilor din scandalul politico-financiar Woerth-Bettencourt, a scris că jurnaliştii săi au primit informaţii de la persoane din cadrul FFF, "scandalizate de acest proces".

Potrivit acestora, planul ar fi fost propus la şedinţa din 8 noiembrie 2010 a Programului Naţional de Dezvoltare (DTN) din cadrul federaţiei, iar selecţionerul Laurent Blanc s-ar fi declarat în favoarea aplicării unei astfel de cote. Blanc ar fi dat ca exemplu selecţionata Spaniei, campioana mondială "en-titre", pe care o consideră o echipă "fără probleme, ce nu are niciun negru în componenţă".

Mediapart a continuat dezvăluirile, publicând, sâmbătă, pe site, dialogul dintre responsabilii forului francez prezenţi la reuniunea din noiembrie 2010, printre aceştia aflându-se şi Laurent Blanc şi François Blaquart.

Potrivit sursei citate, selecţionerul echipei de juniori, Erick Mombaerts, a fost cel care a lansat dezbaterea pe această temă, spunând: "Abordăm această problemă şi limităm accesul jucătorilor care îşi pot schimba naţionalitatea?". Blanc a răspuns: "Eu sunt pentru o astfel de iniţiativă", după care a adăugat: "Am impresia că formăm într-adevăr acelaşi prototip de jucători: înalţi, solizi, puternici. Ce avem acum care să corespundă acestor caracteristici? Negrii. Aşa este. Este un fapt real".

De asemenea, potrivit dialogului publicat, François Blaquart spune: "Am putea să organizăm, şi să nu spunem, un fel de cotă. Însă nu trebuie să se spună nimic".

Referitor la aceste acuzaţii, selecţionerul Franţei, Laurent Blanc, a "admis", într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, că unele dintre afirmaţiile sale din timpul reuniunii din 8 noiembrie 2010 "ar putea lăsa loc la interpretări", menţionând că îşi cere scuze dacă acestea "au rănit pe cineva".

"Nu retrag nimic din ceea ce am spus vineri. Că anumiţi termeni folosiţi în cursul unei reuniuni de lucru, pe un subiect sensibil şi apărut din senin, ar putea lăsa loc la interpretări, scoase din contextul lor, admit asta, şi dacă, în ceea ce mă priveşte, am deranjat pe cineva, îmi cer scuze. Însă, să fiu bănuit de rasism sau xenofobie, eu care sunt contra oricărei forme de discriminare, nu pot accepta. Trebuie să fii de rea credinţă să nu vezi că dezbaterea la care am participat nu avea drept obiectiv «diminuarea numărului de jucători de culoare sau de origine arabă din fotbalul francez», aşa cum lasă să se înţeleagă titlul cumplit al articolului (n.r. - de pe Mediapart), ci doar să creioneze viitorul fotbalului francez şi deci să abordeze dificila şi delicata problemă a jucătorilor cu dublă naţionalitate, precum şi metodele de detectare/selecţie pentru un nou proiect de joc", se arată în comunicatul semnat de Laurent Blanc.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc, vineri, Laurent Blanc a negat existenţa unui asemenea proiect, precizând că aşa ceva ar fi imposibil de pus în aplicare în fotbal. "Acest proiect nu există. Totul, din punctul meu de vedere, este fals", a spus Blanc, adăugând că dacă cineva a adoptat un asemenea plan ar trebui pedepsit.

Blanc a stârnit controverse după ce a interzis carnea halal (n.r. - provenită de la animale sacrificate conform ritualului islamic) din meniul jucătorilor odată ce a devenit, vara trecută, selecţionerul naţionalei Franţei. Totodată, el s-a plâns de fotbaliştii cu dublă naţionalitate care, după ce pregătesc în centrele franceze, aleg să evolueze pentru alte echipe naţionale.

Mediapart a arătat că nu ar fi pentru prima dată cănd jucătorii de origine străină s-ar fi confruntat cu discrimări de ordin rasial. În 1997, oficiali ai DTN au controlat bagajele tinerilor jucători nord-africani, pe care îi numeau "islamişti" sau "sarazini", susţinând că îi verificau dacă transportă covoraşe de rugăciune.

Andre Merelle, fost conducător al centrului de la Clairefontaine, a declarat, joi, că DTN a încercat să reducă numărul de jucători de origine africană la începutul anilor 90. "Nu a existat un plan oficial la acea vreme. Doar o referire la numărul de negri şi arabi. Li se părea (n.r. - celor de la DTN) că sunt prea mulţi", a spus el.

Reprezentativa Franţei face parte din aceeaşi grupă (D) cu reprezentativa României, în preliminariile Euro-2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici