Scoţienii au inventat fotbalul în secolul XV

O formă de fotbal era practicată de aristrocraţi în Scoţia, în secolul XV, conform cercetărilor Muzeului de fotbal scoţian şi prezentate marţi de cotidianul englez The Times.

230 afișări
Imaginea articolului Scoţienii au inventat fotbalul în secolul XV

Scoţienii au inventat fotbalul în secolul XV (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii institutului din Glasgow au descoperit în arhive documente care arată versiuni elaborate ale fotbalului, dotate cu reguli precise, existând încă de mai multe secole.

Într-o scrisoare din 1568, un meci disputat la castelul Carlisle de 20 de jucători în prezenţa reginei Mary Suart este descris ca fiind "lipsit de faulturi". Un alt document atestă cumpărarea unui sac cu "fut ballis" de către regele James IV, în 1497.

Până în prezent se considera că formele primitive de fotbal se limitau la lupte brutale sau anarhice în jurul unui balon, între jucători foarte numeroşi.

"Noi am informaţii care arată că evoluţia fotbalului a avut loc de-a lungul secolelor", a declarat curatorul muzeului Richard McBrearty, pentru The Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici