Seară cu emoţii în FOTBAL: Finala Ligii Campionilor, Tottenham - Liverpool, a început / UPDATE: S-a deschis scorul

Tottenham şi Liverpool se duelează acum în finala Ligii Campionilor de la Madrid, a doua din istorie cu două formaţii din Premier League. Partida a început la ora 22:00, pe Estadio Metropolitano.

674 afișări
Imaginea articolului Seară cu emoţii în FOTBAL: Finala Ligii Campionilor, Tottenham - Liverpool, a început / UPDATE: S-a deschis scorul

Seară cu emoţii în FOTBAL: Finala Ligii Campionilor, Tottenham - Liverpool, a început / UPDATE: S-a deschis scorul

Tottenham - Liverpool 0-1 (Salah 2 pen)

Echipele de start:

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks - Alli, Eriksen, Son - Kane
Rezerve: Vorm, Gazzaniga, Sanchez, Lamela, Wanyama, Dier, Walker-Peters, Llorente, Foyth, Aurier, Moura, Davies

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mane
Rezerve: Mignolet, Kelleher, Lovren, Milner, Gomez, Sturridge, Moreno, Lallana, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Brewster, Origi

Prima finală între echipa englezeşti a fost la Moscova, în 2008, între Manchester United şi Chelsea, iar ”diavolii” s-au impus atunci la loviturile de departajare, cu Cristiano Ronaldo în teren. Învingătoarea va juca în Supercupa Europei cu Chelsea, formaţie care a câştigat Europa League după o finală cu Arsenal, scor 4-1. Va fi primul meci din Supercupă în care se vor întâlni două echipe din Anglia.

Liverpool are şansa de a câştiga un trofeu în acest sezon, după ce a pierdut titlul în Premier League, chiar dacă a terminat cu 97 de puncte. Manchester City, cu 98, a cucerit al doilea titlu la rând pe plan intern, prelungind astfel aşteptarea fanilor lui Liverpool. ”Cormoranii” nu au mai cucerit de 30 de ani titlul pe plan intern, dar pot ”salva” acest sezon bifând cel mai râvnit trofeu al Europei.

Traseul lui Tottenham în Liga Campionilor

Echipa lui Mauricio Pochettino s-a calificat la limită în primăvara celei mai importante competiţii intercluburi din Europa, reuşind un rezultat de egalitate în ultima etapă din grupe, cu Barcelona, scor 1-1. Astfel, londonezii au terminat la egalitate de puncte cu Inter Milano, dar au ajuns în optimile Ligii datorită meciurilor directe. Au urmat surprize pe ”bandă rulantă” pentru echipa Spurs. Mai întâi, aceştia au trecut fără emoţii de Borussia Dortmund, scor 3-0, respectiv 1-0, iar în sferturi au eliminat dramatic rivala City. După 1-0 în tur, Eriksen&Co. au obţinut biletele pentru semifinale cu rezultatul de 4-3 pe Etihad Stadium. Nici revelaţia Ajax Amsterdam nu i-a putut opri pe elevii lui Pochettino din drumul spre finala de la Madrid. Chiar dacă au câştigat la Londra, scor 1-0, olandezii au cedat pe final în meciul de pe Amsterdam ArenA, scor 3-2, iar Tottenham a ajuns pentru prima oară în istoria clubului în finala acestei competiţii.

Traseul lui Liverpool în Liga Campionilor

La fel ca Spurs, ”cormoranii” au tremurat pentru calificarea în optimile competiţiei, chiar dacă în sezonul precedent a ajuns până în finală. Liverpool a câştigat ”finala” cu Napoli din grupe, scor 1-0, şi a mers mai departe datorită golaverajului, dat fiind că italienii s-au impus în tur cu acelaşi scor, astfel că departajarea nu s-a putut face după meciurile directe. Bayern a fost primul adversar de calibru de care echipa lui Jurgen Klopp trebuia să treacă. 0-0 pe Anfield, respectiv 3-1 pe Allianz Arena, iar vicecampionii Europei se calificau, pentru al doilea sezon la rând, în sferturile competiţiei. FC Porto a cedat în faţa lui Liverpool cu scorul general de 6-1, iar elevii lui Klopp se vedeau nevoiţi să înfrunte Barcelona pentru un loc în finala de la Madrid. Nici cei mai optimişti suporteri ai lui Liverpool nu credeau că echipa favorită poate să întoarcă rezultatul de 3-0 de pe Camp Nou, fără vedetele Salah şi Firmino. Origi şi Wijnaldum au ieşit la rampă, cu câte o ”dublă”, iar catalanii părăseau competiţia ruşinos pentru al doilea sezon consecutiv.

Înfruntări directe între Tottenham şi Liverpool

Este pentru prima oară când cele două echipe se întâlnesc într-o competiţie europeană. În acest sezon, Liverpool şi Tottenham s-au întâlnit doar în campionat, iar cormoranii au câştigat ambele înfruntări cu 2-1.

De 107 ori s-au întâlnit Liverpool şi Tottenham. ”Cormoranii” conduc detaşat la întâlnirile directe, cu 54 de victorii, în timp ce Spurs s-a impus doar de 28 de ori. 25 de meciuri s-au încheiat la egalitate.

Tottenham vs Liverpool = Pochettino vs Klopp

Cei doi antrenori s-au întâlnit de nouă ori. Germanul a câştigat patru întâlniri, alte patru s-au încheiat la egalitate, iar Pochettino se poate mândri cu un singur succes, scor 4-1, în sezonul 2017-2018, când Spurs s-a clasat pe locul trei, cu două puncte peste Liverpool.

A treia oară e cu noroc?

Va fi a treia finală europeană pentru Liverpool în mandatul lui Jurgen Klopp. De fiecare dată, ”cormoranii” au cedat în ultimul act în faţa echipelor din Spania. Prima dată a fost în finala Europa League, în sezonul 2016-2017, când andaluzii s-au impus cu 3-1. Doi ani mai târziu, Klopp a fost aproape de a pune mâna pe trofeul Ligii Campionilor, dar a pierdut duelul cu Realul lui Zinedine Zidane cu acelaşi scor, 3-1. Acesta mai are o finală de Liga Campionilor, pe vremea când o antrena pe Borussia Dortmund, pierdută în faţa lui Bayern cu 2-1 pe Wembley.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici