Simona Halep rupe tăcerea la şase luni după suspendare. Interviul integral acordat publicaţiei Tennis Majors

Într-un interviu în exclusivitate pentru Tennis Majors, publicat joi, Simona Halep şi-a exprimat pentru prima dată după suspendarea pentru dopaj frustrarea faţă de amânarea audierii ei în legătură cu testul antidoping picat.

1144 afișări
Imaginea articolului Simona Halep rupe tăcerea la şase luni după suspendare. Interviul integral acordat publicaţiei Tennis Majors

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce s-a anunţat că a fost depistată pozitiv la substanţa interzisă roxadustat. În primul interviu acordat după suspendare, în exclusivitate pentru publicaţia Tennis Majors, dubla campioană de Grand Slam şi fostă numărul 1 mondial spune că are dovezi care îi demonstrează nevinovăţia, dar că până acum i s-a refuzat dreptul de a fi audiată de o instanţă independentă. Ea speră ca audierea sa să aibă loc la sfârşitul lunii mai.

Tennis Majors s-a întâlnit cu Simona Halep la începutul acestei săptămâni, românca declarând că e pregătită să ofere o actualizare a situaţiei sale, la mai bine de şase luni de la suspendarea sa.

Conform sursei citate, toate faptele despre care vorbeşte Simona Halep în acest interviu au fost verificate de Tennis Majors. De asemenea, echipa sa juridică a putut confirma că declaraţia lui Halep din timpul interviului nostru este corectă.

ITF a declarat că nu este în măsură să comenteze, în timp ce ITIA a declarat că nu va comenta un caz cât timp acesta este în desfăşurare.

Reproducerea integrală a interviului:

Simona, prima noastră întrebare este evidentă. Ce mai faci?

Simona Halep: Nu prea ştiu cum mă simt, pentru că situaţia a fost foarte grea. Din punct de vedere emoţional, este greu. Stresul este uriaş, pentru că nu m-am gândit niciodată că mă voi confrunta cu aşa ceva. Întotdeauna am fost împotriva dopajului, deoarece sunt o mare susţinătoare a sportului curat. Aşa că, la început, nu am ştiut cum să mă descurc. Cu timpul am încercat doar să rămân calmă şi, de fapt, mă simt încrezătoare pentru că ştiu că sunt curată şi că nu am luat nimic interzis cu bună ştiinţă. Adică: o substanţă rea. Mă face să mă simt un pic mai bine, dar încerc să mă descurc cât mai bine.

De ce ai acceptat un interviu astăzi? Nu am mai auzit nimic de tine de la mesajul tău pe reţelele de socializare din octombrie 2022. De ce eşti dispusă să vorbeşti astăzi?

Simona Halep: Am vrut să păstrez tăcerea până când cazul va fi rezolvat. Nu am vrut să ies şi să vorbesc pentru că a fost foarte emoţionant. Şi, de fapt, aşa cum am spus, nu am putut să mă descurc foarte bine. Dar acum simt nevoia să vorbesc cu voce tare cu susţinătorii mei, cu fanii mei şi cu publicul, pentru că sunt sigură că ei chiar vor să ştie de ce durează atât de mult şi chiar am simţit nevoia să fac asta. De aceea mă aflu astăzi aici.

Cazul nu este rezolvat, după cum tocmai ai menţionat. Ai luat vreodată cu bună ştiinţă roxadustat sau alte substanţe interzise?

Simona Halep: În cunoştinţă de cauză, nu am luat nicio substanţă interzisă. Sunt o mare susţinătoare a sportului curat şi am fost întotdeauna împotriva dopajului.

Care a fost reacţia ta când ai fost depistată pozitiv?

Simona Halep: A fost un şoc. Nu am ştiut cum să gestionez situaţia. Nu ştiam ce este roxadustat. Nu mai auzisem niciodată de el. Am intrat puţin pe internet ca să aflu câte ceva despre el. Am înţeles că este o substanţă interzisă.

Ai idee cum a putut intra această substanţă în corpul tău, ai putea înţelege de ce?

Simona Halep: Întotdeauna am fost atentă să verific toate componentele din suplimentele (pe care le iau) pentru a mă asigura că totul este autorizat. La început nu am avut nicio idee despre provenienţa acestei substanţe. Şi atunci am vrut doar să le cer experţilor (pe care i-a angajat, [n.r.]) să-mi explice cum s-a întâmplat şi de unde provine. După cum am spus, nu auzisem niciodată despre ea, aşa că nu ştiam cum aş putea să o iau şi, de fapt, cum ar putea fi în urina mea. După multă muncă, au descoperit că a existat o contaminare, o contaminare cu un supliment, şi de aceea cantitatea era atât de mică în corpul meu. O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, dar compania care îl vinde face o greşeală şi există o cantitate foarte mică de substanţă care nu ar trebui să se afle acolo. Experţii au lucrat mult pentru a găsi motivul acestei contaminări şi au descoperit că suplimentul era contaminat cu o cantitate foarte mică de substanţă.

Cine sunt experţii pe care îi menţionaţi?

Simona Halep: Nu pot dezvălui încă numele experţilor, dar ambii sunt extrem de experimentaţi şi fiecare dintre ei a constatat, în mod independent, că suplimentul a fost contaminat cu roxadustat.

ITF [federaţia internaţională de tenis, n.r.] este de acord cu acest lucru?

Simona Halep: Am trimis dovezile la ITF şi au negat. Am trimis în decembrie, când am lucrat prima dată la acest caz. ITF a refuzat probele şi încă le analizăm. Din moment ce ITF a negat, singura şansă ca acest caz să fie rezolvat este să merg la tribunal pentru a avea o audiere a cazului meu şi să prezint toate dovezile care arată că testul meu pozitiv a fost contaminat

[Nota redacţiei: Când Simona Halep menţionează "tribunalul" de care cere să fie judecată, ea se referă la "comisia independentă" la care se face referire în articolul 8.2 din regulamentul antidoping pentru tenis publicat de ITIA, responsabil de programul antidoping al ITF].

Am trimis toate rezultatele în decembrie la ITF pentru a demonstra că a existat o contaminare în proba mea, dar au negat. Am căutat-o în fiecare zi. Aveam o mare speranţă că aş putea merge la tribunal pentru a avea o audiere şi atunci aş şti dacă pot juca la Indian Wells sau nu. (O) audiere pe 28 februarie nu a avut loc, deoarece ITF a cerut mai mult timp pentru a face teste suplimentare.

Audierea a fost amânată pentru 24 martie. ITF a solicitat ca audierea din 24 martie să fie anulată. Nu am fost de acord cu acest lucru, deoarece, aşa cum spune regulamentul, un jucător suspendat provizoriu are dreptul la o audiere accelerată. Totul durează atât de mult. Am cerut ITF să-mi ridice sancţiunea pentru a putea juca, dar au refuzat şi ei.

Ai mai fost testată de când ai fost depistată pozitiv? Care au fost rezultatele acestor teste?

Simona Halep: Am fost anunţată în octombrie că testul meu de urină din august a fost pozitiv. De atunci, am făcut 10 teste la rând şi toate au fost negative, şi a fost vorba de sânge şi urină în acelaşi timp.

Care este următorul pas?

Simona Halep: Următorul pas este o audiere la sfârşitul lunii mai, pe 28, dar este foarte fragilă, pentru că ITF a spus că ar putea să o anuleze şi pe aceasta. Dacă vor face asta, vor trece aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată şi cred că nu este corect să petrec opt luni fără să fiu măcar judecată de Tribunal.

Din punct de vedere emoţional, întreaga perioadă nu a fost uşoară şi am simţit nevoia să vorbesc cu voce tare fanilor mei, susţinătorilor mei şi, de fapt, întregului public. Sunt sigur că ei chiar vor să ştie ce se întâmplă şi de ce durează atât de mult. Am vrut să păstrez tăcerea până la rezolvarea cazului, dar este prea greu, aşa că am simţit că ar fi foarte bine pentru mine să vorbesc despre asta cu voce tare.

De ce a durat atât de mult cazul tău?

Simona Halep: Au trecut şapte luni de când am fost suspendată iniţial, chiar dacă am avut toate dovezile încă din decembrie. Nu cer un tratament special. Cer doar să fiu judecată. Cât va mai dura?

Cum ai reacţionat când ai auzit că un număr mare de persoane, mai mare decât de obicei în aceste cazuri, evident, au declarat că nu cred că ai fi putut lua o substanţă interzisă?

Simona Halep: Am simţit susţinerea oamenilor, a fanilor mei, de fapt a tuturor. Simt că ei nu cred că am luat cu bună ştiinţă ceva interzis. M-a făcut să mă simt mai puternică să revin şi să muncesc mai mult pentru a reveni la nivelul la care am fost înainte, şi chiar mai sus. Lucrez la asta. Îmi doresc foarte mult să revin în tenis şi să joc la cel mai înalt nivel. Ei chiar mi-au (înţeles) personalitatea şi felul meu de a fi.

Mă face foarte fericită şi îmi dă putere să lupt pentru adevăr şi să mă întorc în tenis. Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viaţa şi în cariera mea. Am primit scrisoarea de la ITF în care mi s-a comunicat că am fost depistată pozitiv cu o cantitate extrem de mică de roxadustat. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i trimit un mesaj lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu [cofondator al Tennis Majors], pentru a-l întreba dacă am înţeles corect că testul meu de urină a fost pozitiv. Din acest moment, am putut conta pe ajutorul său. Pentru că a fost alături de mine la fiecare pas, am putut afla adevărul.

Cum îţi vezi viitorul în tenis, dacă cazul se va rezolva într-un sens care să îţi permită să revii în circuit?

Simona Halep: Îmi doresc foarte mult să joc din nou pentru că iubesc acest sport şi vreau să joc din nou pentru titlurile mari. Am muncit toată viaţa mea pentru asta. Am continuat să joc (în timpul suspendării) pentru că am avut speranţa că se va rezolva cazul. Am avut multe amânări. Nu a fost uşor să rămân concentrată, dar am făcut tot ce am putut şi am rămas cât mai concentrată să lucrez şi să mă antrenez cât mai mult posibil.

Până acum, tenisul a fost întotdeauna viaţa mea. Simt că vreau să o fac din nou atunci când mă voi întoarce. Vreau să fiu la fel de puternică ca înainte, chiar mai mult dacă este posibil. Muncesc pentru asta şi ştiu că mă voi lupta pentru că vor fi aproape opt luni fără să joc un meci oficial şi toată presiunea care a existat în legătură cu acest caz. Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel.

Numeri zilele sau încerci să le eviţi?

Simona Halep: La această vârstă (31 de ani), este foarte greu să pierzi zile, săptămâni şi luni. Ţi-e frică de accidentări. Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant. Când timpul trece aşa, este mai greu să revii (n.r.: Halep este acum numărul 26 mondial şi era în top 10 când a fost suspendată provizoriu).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici