Simunici ratează CM din Brazilia. Federaţia Croată de Fotbal, "şocată" de suspendarea fotbalistului

Federaţia Croată de Fotbal (HNS) s-a declarat "şocată" de decizia FIFA de a-l suspenda pentru zece partide pe atacantul Josip Simunici (Dinamo Zagreb), care a celebrat calificarea la Cupa Mondială cu sloganuri fasciste.

165 afișări
Imaginea articolului Simunici ratează CM din Brazilia. Federaţia Croată de Fotbal, "şocată" de suspendarea fotbalistului

Josip Simunici (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Fundaşul croat Josip Simunici, care a scandat sloganuri fasciste pentru a celebra calificarea la Cupa Mondială, a fost suspendat zece meciuri şi astfel va rata competiţia din Brazilia, din 2014, a anunţat FIFA.

Comisia de Disciplină a FIFA a "luat act de faptul că jucătorul a scandat, alături de fani, sloganuri utilizate în timpul celui de-al doilea război mondial de mişcarea fascistă a ustaşilor" şi a apreciat că "acestea sunt dicriminatorii şi au adus atingere demnităţii unui grup de persoane pentru motive, între altele, de rasă, religie sau origine", a explicat FIFA, într-un comunicat.

"După ce a luat în considerare toate circumstanţele cazului şi având în vedere gravitatea incidentului, comisia a decis să suspende jucătorul pentru zece meciuri", a precizat FIFA, care a menţionat că Simunici are accesul interzis pe stadioane în timpul acestor partide şi a fost amendat şi cu 30.000 de franci elveţieni.

"Suntem şocaţi de decizia FIFA. Vom susţine pe deplin jucătorul în apelul pe care îl va depune, dar trebuie să fim cinstiţi şi să recunoaştem că această sancţiune înseamnă că nu va putea juca la CM din Brazilia", a declarat preşedintele HNS, Damir Vrbanovici.

Acesta a apreciat că FIFA a dorit să "trimită un mesaj ferm print-o sancţiune atât de dură".

Josip Simunici şi fanii croaţi au scandat sloganuri pronaziste, în 19 noiembrie, după calificarea Croaţiei la Cupa Mondială, în urma victoriei, scor 2-0, cu Islanda, în returul barajului de accedere la competiţia din Brazilia.

Presa locală a difuzat un material video în care Simunici este văzut luând microfonul pe Stadionul Maksimir din Zagreb, după fluierul final, şi strigând de patru ori: "Pentru patrie" (Za Dom), suporterii răspunzând "Suntem pregătiţi" (Spremni).

Aceste sloganuri datează din perioada în care Croaţia era aliata Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial.

De asemenea, selecţionerul croat Niko Kovac s-a declarat "surprins, şocat şi dezamăgit" de suspendarea lui Simunici. "Îl cunosc de mult timp şi sunt absolut sigur că nu voia să facă rău nimănui", a estimat Kovac.

Fundaşul croat Josip Simunici, 35 de ani, care a scandat sloganuri fasciste pentru a celebra calificarea la Cupa Mondială, a fost suspendat zece meciuri de către FIFA şi astfel va rata competiţia din Brazilia, din 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici