SPANIA scrie ISTORIE. Drumul parcurs până la trofeul Euro-2012 - GALERIE FOTO

Spania a devenit prima echipă naţională care a câştigat trei turnee majore consecutiv - Euro 2008, Cupa Mondială 2012 şi Euro 2012. Drumul de la Campionatul European din Polonia şi Ucraina a fost unul care a marcat supremaţia ibericilor în fotbalul actual.

609 afișări
Imaginea articolului SPANIA scrie ISTORIE. Drumul parcurs până la trofeul Euro-2012 - GALERIE FOTO

LEGENDĂ în imagini. Drumul Spaniei spre intrarea în istoria fotbalului - GALERIE FOTO (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Primul popas al Spaniei spre câştigarea Euro 2012 a fost la Gdansk, în Polonia, acolo unde a întâlnit Italia lui Prandelli. După o primă repriză fără gol marcat, italienii au deschis scorul prin Di Natale. Doar trei minute au fost conduşi spaniolii la întreg turneul final. Omul Barcelonei, Cesc Fabregas, după 180 de secunde a restabilit egalitatea şi a consemnat primul punct al Spaniei în grupa C de la Euro 2012.

Pentru Spania a urmat un galop de sănătate în a doua partidă a turneului. Irlanda nu a putut face faţă ibericilor şi s-a înclinat cu 4-0 în faţa dublei lui Torres şi a golurilor marcate de David Silva şi Cesc Fabregas. Drumul spre sferturile de finală era de acum larg deschis pentru elevii lui Vicente del Bosque. Meciul a mai rămas în memoria microbiştilor şi datorită devotamentului fanilor irlandezi, care au cântat pentru echipa lor chiar şi la 4-0.

Ultimul meci din grupe punea în faţa Spaniei Croaţia lui Bilici. Un scor de egalitate de 2-2 ar fi trimis ambele echipe în sferturile competiţiei, dar ibericii şi-au văzut doar de fotbal, nu s-au gândit la nicio înţelegere şi au câştigat până la urmă meciul cu 1-0. Rezerva Jesus Navas a fost cel care a decis partida şi care a ajutat astfel Italia să treacă de grupele competiţiei.

Spania a câştigat astfel grupa C a Campionatului European de fotbal şi s-a calificat în sferturile competiţiei. Fanii spanioli puteau visa deja la finala de la Kiev şi păstrarea trofeului cucerit în 2008.

Primul meci eliminatoriu pentru spanioli i-a pus faţă în faţă cu Franţa lui Ribery. A fost meciul cu numărul 100 în naţională pentru mijlocaşul Xabi Alonso iar jucătorul Realului, unul care nu este obişnuit cu golul, a sărbătorit prin marcarea unei duble. Un gol cu capul în prima repriză şi altul din penalti, în prelungirile meciului, au trimis Spania spre o semifinală cu Portugalia.

Cristiano Ronaldo era obstacolul de trecut spre a treia finală consecutivă a unui turneu important. Iar spaniolii şi-au luat măsurile de precauţie pentru a-l bloca pe portughez. În 120 de minute, cele două echipe nu au reuşit să înscrie iar meciul s-a decis după loviturile de departajare. Primele emoţii pentru Spania au venit chiar de la unul dintre specialiştii ei la penaltiuri, Xabi Alonso, al cărui şut a fost apărat de Rui Patricio. Spania avea nevoie de San Iker şi acesta s-a ridicat la nivelul aşteptărilor după ce a parat şutul imediat al lui Joao Moutinho. Au urmat trei goluri ale spaniolilor (Iniesta, Pique şi Sergio Ramos) şi două ale portughezilor (Pepe şi Nani). Al cincilea executant pentru Portugalia, Bruno Alves, a şutat în transversală şi Cesc Fabregas a marcat golul care a calificat Spania în finală. Ultimul pe lista portughezilor, cel mai bun jucător al lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo, nu a mai apucat să tragă.

Finala a fost una care a marcat cea mai mare diferenţă de scor din ultimul act al unui Campionat European. Un 4-0 fără dubii, scorul sever fiind şi din cauza faptului că italienii au evoluat cu un om mai puţin în ultima jumătate de oră după accidentarea lui Thiago Motta. Lui Prandelli, care efectuase deja cele trei schimbări regulamentare, nu i-a rămas decât să privească cum "Armada Spaniolă" trece peste "Squadra Azzurra.David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres şi Juan Mata sunt cei care şi-au trecut numele pe lista marcatorilor.

Lacrimile lui Mario Balotelli, unul dintre cei mai buni jucători ai Italiei la Euro 2012, au descris starea jucătorilor lui Prandelli. Spaniei nu i-a rămas decât să înceapă fiesta.

Spania nu a fost laureată doar cu titlul de campioană europeană în 2012. De asemenea, cel mai bun jucător al turneului a fost desemnat mijlocaşul Barcelonei, Andres Iniesta. El a preluat titlul de la un coechiper de la echipa naţională şi de club, Xavi, care a fost cel mai bun jucător al turneului din 2008.

UEFA a numit golgheterul competiţiei tot un spaniol, pe Fernando Torres. Atacantul lui Chelsea a marcat trei goluri, ca şi alţi cinci jucători, dar el a avut şi o pasă de gol. Deşi Mario Gomez a avut exact aceeaşi statistică, UEFA a decis ca Torres să fie golgheterul competiţiei pentru că a evoluat mai puţin decât germanul, 189 de minute faţă de 280. Torres a sărbătorit triumful Spaniei pe teren, alături de fetiţa lui Nora. Asta nu le-a împiedicat însă pe fanele spaniole să-şi exprime afecţiunea pentru idolul lor.

Pentru Spania au fost patru ani în care au câştigat toate trofeele importante puse în joc, Campionatul European 2008, Cupa Mondială 2010 şi Euro 2012. Supremaţia ibericilor a fost evidentă în ultima perioadă. Va continua aceasta şi în Brazilia 2014?

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici