Strania poveste a fotbalistului care s-a trezit din comă vorbind perfect franceza. După accident a crezut că este Matthew McConaughey, iar astăzi e frizer

  • Rory Curtis avea 22 de ani când a fost implicat într-un grav accident rutier pe o autostradă din Anglia
  • Acesta reprezintă unul dintre cele mai stranii cazuri întâlnite în medicină: el s-a trezit din comă vorbind limba franceză
  • Rory Curtis este doar al doilea englez care a primit un tratament experimental pentru a-şi reveni
4393 afișări
Imaginea articolului Strania poveste a fotbalistului care s-a trezit din comă vorbind perfect franceza. După accident a crezut că este Matthew McConaughey, iar astăzi e frizer

Strania poveste a fotbalistului care s-a trezit din comă vorbind în altă limbă. După accident a crezut că este Matthew McConaughey, iar astăzi e frizer

Rory Curtis este numele britanicului protagonist în poate cel mai bizar caz medical al ultimului deceniu în Anglia. Fost fotbalist, el a fost implicat într-un grav accident rutier în 2012. După 6 zile de comă, acesta s-a trezit vorbind fluent limba franceză, cu un accent specific nativilor, şi fiind convins că are 6 ani.
 
Astăzi, Rory Curtis este frizer şi spune că a trecut peste traumele accidentului soldat cu multiple fracturi şi cu leziuni cerebrale. El a povestit pentru BBC prin ce a trecut şi cum vede viaţa astăzi.
 
Curtis a făcut limba franceză la şcoală, dar nu a vorbit niciodată în limba lui Flaubert. După accident, el s-a trezit din comă vorbind fluent şi spune că a purtat conversaţii cu una dintre asistente.
 
Tratat cu un medicament experimental - SYNAPSE - propus de cercetătorii din domeniul neurologiei, el s-a recuperat miraculos şi povesteşte acum, la 30 de ani, că a învăţat din nou să trăiască.

RORY CURTIS: "Am crezut că am şase ani. Apoi opt, apoi zece. A fost dificil"

"Credeam că am şase ani, că bunicii mei sunt în viaţă, întrebam unde e căţeluşul pe care îl avusesem când eram mic. Apoi credeam că am 8 ani, 10 ani, 12 ani, eram foarte dezorientat, am trecut prin mai multe etape. Mama mea a trebuit să îmi povestească multe chestii.
 
Îmi amintesc că multe maşini au intrat în spate şi în lateral, apoi a venit un elicopter.
 
Aveam un dialect neobişnuit pentru cineva care învaţă franceză, era mai degrabă obişnuit celor nativi. Mi-a luat şase-opt luni să revin la o aşa zisă normalitate.
 
Viaţa e scurtă, vreau să o trăiesc, vreau să mă bucur, să râd. E păcat că a fost nevoie de aşa ceva ca să pot realiza cât de mult înseamnă viaţa", a povestit Curtis pentru BBC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici