SUA şi-au cerut scuze pentru "comportamentul inacceptabil" al unor înotători de la Jocurile Olimpice. "Aceştia nu au fost victimele unui jaf, aşa cum au susţinut"

Comitetul Olimpic al Statelor Unite şi-a cerut scuze, vineri, pentru "comportamentul inacceptabil" al celor patru înotători de la Rio de Janeiro care au minţit în privinţa faptului că au fost jefuiţi pe durata competiţiei olimpice din Brazilia, notează BBC.

2299 afișări
Imaginea articolului SUA şi-au cerut scuze pentru "comportamentul inacceptabil" al unor înotători de la Jocurile Olimpice. "Aceştia nu au fost victimele unui jaf, aşa cum au susţinut"

SUA şi-a cerut scuze pentru "comportamentul inacceptabil" al unor înotători de la Jocurile Olimpice (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Poliţia braziliană a audiat trei dintre medaliaţii cu aur americani şi au concluzionat că "aceştia nu au fost victimele unui jaf, aşa cum au susţinut". Gunnar Bentz şi Jack Conger au primit dreptul de a părăsi Rio de Janeiro, joi seară. Ryan Lochte plecase deja, în timp ce James Feigen rămâne în Brazilia.

Iniţial, Ryan Lochte a declarat că înotătorii au fost jefuiţi sub ameninţarea unei arme în timp ce se întorceau cu un taxi dintr-un club spre satul olimpic. Ulterior, şeful poliţiei din Rio de Janeiro, Fernando Veloso, a precizat că sportivii au minţit în privinţa jafului, în schimb aceştia au vandalizat toaleta unei benzinării şi s-au oferit să plătească daunele, după intervenţia agenţilor de securitate. Mai mult, unul dintre agenţi a fost nevoit să scoată arma din dotare, fără a o folosi, în condiţiile în care unul dintre înotători a avut un comportament agresiv.

Comitetul Olimpic al Statelor Unite a confirmat varianta poliţiei privind desfăşurarea evenimentelor şi a menţionat că "acest comportament este inacceptabil şi nu reprezintă valorile unei echipe americane". Totodată, forul olimpic a precizat că James Feigen rămâne în Brazilia până când îi va fi eliberat paşaportul. Feigen ar putea fi acuzat de mărturie mincinoasă şi acte de vandalism, potrivit BBC.

Iată cum a decurs povestea în care au fost implicaţi cei patru înotători americani:

Sâmbătă, 14 august

Mama lui Ryan Lochte a povestit în media americane cum fiul ei a fost jefuit la Rio de Janeiro şi este extrem de afectat de incident. Ryan Lochte vine cu detalii, spunând că el, Gunnar Bentz, Jack Conger şi Jimmy Feigen se întorceau de la o petrecere a echipei olimpice franceze când au fost opriţi pe stradă de către hoţi deghizaţi în uniforme de poliţişti, care le-au cerut bani şi obiecte personale. Înotătorii nu au depus plângere la poliţie şi nu au raportat evenimentul la Comitetul Olimpic American, iar poliţişti brazilieni se autosesizează după apariţia materialelor de presă.

Luni, 15 august

Poliţia anunţă că investighează cazul, dar că există neconcordanţe în declaraţiile sportivilor. Comitetul Internaţional Olimpic emite un comunicat în care precizează că toţi cei patru sportivi se află în siguranţă şi cooperează cu autorităţile braziliene.

Marţi, 16 august

Imagini video de pe camerele de supraveghere din satul olimpic îi înfăţişează pe cei patru sportivi în timp ce râd şi fac glume, iar portofelele şi telefoanele lor sunt trecute prin filtrele de securitate.

Miercuri, 17 august

Ryan Lochte recunoaşte că au existat neconcordanţe şi aspecte incomplete în mărturia sa privind jaful, dar refuză vehement orice acuzaţie privind inventarea unei poveşti pentru a muşamaliza o altă întâmplare. Un judecător din Rio cere oprirea paşapoartelor celor patru înotători, dar Ryan Lochte părăseşte Rio de Janeiro înainte de luarea acestei decizii. Gunnar Bentz şi Jack Conger sunt coborâţi dintr-un avion care trebuia să-i ducă în SUA.

Joi, 18 august

Poliţia braziliană anunţă că sportivii americani au inventat povestea privind jaful pentru a acoperi o dispută cu agenţi de securitate privind vandalizarea toaletei unei benzinării din Barra da Tijuca, aflată la 16 kilometri de Parcul Olimpic. Sunt făcute publice înregistrări ale camerelor de supraveghere din benzinărie, în care se poate observa cum sportivii sunt reţinuţi de către forţele de securitate. Ulterior, Gunnar Bentz şi Jack Conger sunt audiaţi de poliţie. Şeful poliţiei din Rio de Janeiro anunţă că a fost deschis un dosar pentru vandalism.

Ryan Lochte este unul dintre cei mai prodigioşi înotători din istorie, cu 12 medalii olimpice. La Rio, acesta a participat la două probe, câştigând medalia de aur cu ştafeta de 4x200 metri liber, alături de Jack Conger. James Feigen a câştigat aurul la 4x100 de metri liber. Gunnar Bentz a concurat în calificări la 4x200 metri, dar nu şi în finală. Totuşi, el a primit medalia de aur după victoria echipei SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici