Superstarul David Beckham se retrage din activitate. Povestea celui mai celebru fotbalist englez din ultimele decenii

David Beckham, cel mai celebru fotbalist englez din ultimele decenii, adorat de fani din întreaga lume, şi-a anunţat, joi, retragerea din activitate la finalul actualului sezon, la vârsta de 38 de ani.

1536 afișări
Imaginea articolului Superstarul David Beckham se retrage din activitate. Povestea celui mai celebru fotbalist englez din ultimele decenii

David Beckham (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu prestaţiile sale de pe teren, dar şi cu tatuajele sale, schimbările de look şi căsnicia sa cu o altă celebritate, "Posh Spice" Victoria, David Beckham s-a aflat mereu în atenţia presei sportive şi a celei mondene, devenind mai mult decât un fotbalist, o marcă.

Băiatul născut în Leytonstone ar fi putut rămâne la Tottenham, primul său club, însă la vârsta de 14 ani el a semnat cu Manchester United, echipă pe care o iubeau părinţii săi, relatează AFP. A debutat la prima echipă a clubului din Manchester la 17 ani, în 1992, la un meci cu Brighton. Prima sa titularizare pentru "Red Devils" datează din 1995, de la o partidă cu Leeds. Atunci a început să se formeze legenda. Opt ani şi 84 de goluri mai târziu, în 2003, Becks a plecat de la Manchester United. Atunci Beckham a avut un conflict cu mentorul său, Sir Alex Ferguson, care de asemenea şi-a anunţat în acest an retragerea din fotbal. După o înfrângere pe teren propriu, tehnicianul scoţian a aruncat furios cu o gheată, iar aceasta l-a rănit la arcadă pe Beckham.

"Nu a creat niciodată vreo problemă până s-a căsătorit. (...) Fotbalul nu mai e decât o mică parte din viaţa sa", spunea în 2007 Sir Alex.

După plecarea la galacticii de la Real Madrid, în schimbul a 35 de milioane de euro, Beckham a devenit şi mai cunoscut: vedetă balonului rotund şi manechin de ocazie, el a obţinut contracte publicitare mirifice. Pe de altă parte, mariajul cu Victoria Adams l-a propulsat în show business.

Potrivit unui studiu al revistei L'Expansion, realizat în decembrie 2011, averea sa era estimată în acea perioadă la 200 de milioane de euro. În cei patru ani de contract cu Real Madrid, s-au vândut un milion de tricouri cu numele lui Beckham, în special în Asia.

A făcut deliciul presei mondene de fiecare dată când şi-a făcut câte un tatuaj - portretul unei femei pe un braţ, prenumele fiilor săi Romeo, Brooklyn şi Cruz pe spate, prenumele fiicei sale Harper pe omoplat... Numele său a fost folosit chiar şi pentru titlul unui film artistic: "Bend it like Beckham" (2002).

Însă David Beckham are şi un palmares bogat de fotbalist: şase titluri în Anglia (1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03), de două ori Cupa Angliei (1996, 1999), Liga Campionilor (1999) cu Manchester United, titlul în Spania (2006-07), supercupa Spaniei (2003) cu Real Madrid, Cupa Major League Soccer în 2011 şi 2012 cu LA Galaxy, titlul în Franţa în 2013, cu Paris Saint-Germain. Beckham nu a fost niciodată "un marcator în serie" pe teren, dar două imagini nu vor fi uitate: golul său de la 50 de metri împotriva echipei Wimbledon, în 1996, şi reuşita sa de la 70 de metri în poarta formaţiei Kansas City, în 2008.

Beckham a fost internaţional englez în 115 meciuri, un record, şi a fost căpitanul naţionalei ţării sale la 58 de partide. A jucat la echipele Manchester United (1993-2003), Preston North End (1994-1995, sub formă de împrumut), Real Madrid (2003-2007), Los Angeles Galaxy (2007-2012), AC Milan (2009, 2010 - sub formă de împrumut) şi, din ianuarie 2013, la Paris Saint-Germain, un ultim contract al său valabil cinci luni şi pe parcursul căruia a dorit ca salariul său să fie folosit în scopuri caritabile.

"Simt că acum este momentul potrivit pentru a-mi încheia cariera, când joc la cel mai înalt nivel. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei, antrenorilor mari de la care am avut plăcerea de a învăţa. De asemenea, vreau să le mulţumesc fanilor, care m-au susţinut şi mi-au dat putere", a anunţat, joi, Beckham. "Dacă mi-aţi fi spus când eram mic că voi juca şi voi câştiga trofee cu echipa cu care ţineam, Manchester United, că voi fi căpitanul echipei naţionale şi voi juca pentru ţara mea de peste 100 de ori şi că voi evolua pentru unele din cele mai mari formaţii din lume, v-aş fi răspuns că e o fantezie. Sunt norocos că am realizat acele vise", a adăugat el.

Beckham va juca ultimul meci din carieră în data de 26 mai, la Lorient, în ultima etapă a campionatului francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici