Torţa olimică ajunge pentru prima dată pe Vârful Everest

Torţa olimpică a ajuns joi pe Vârful Everest, cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice, o premieră istorică sărbătorită de China, după un traseu haotic al flăcării.

34 afișări
Imaginea articolului Torţa olimică ajunge pentru prima dată pe Vârful Everest

Torţa olimică ajunge pentru prima dată pe Vârful Everest (Imagine: www.en.beijing2008.cn)

Ultima persoană care a purtat torţa, tibetanul Cering Wangmo, a atins cel mai înalt vârf din lume (8.848 de metri), la ora locală 09.18 (04.18 ora României), eveniment sărbătorit în China, dar criticat în străinătate de militanţii protibetani.

Peste zece alpinişti, purtând combinezoane cu inscripţia "Beijing2008", au sărbătorit acest eveniment în faţa camerelor televiziunii chineze, scandând "Bine aţi venit la Beijing!" sau "Suntem pe acoperişul lumii!".

În pofida vântului şi temperaturilor de minus 30 de grade Celsius, torţa specială a rămas aprinsă, potrivit agenţiei China Nouă. Echipa începuse ascensiunea către vârf în jurul orei locale 03.00 (22.00 ora României, miercuri), relatează aceeaşi sursă.

Flacăra a ajuns la 27 aprilie în tabăra de la baza Everestului, însă condiţiile meteorologice nefavorabile au determinat amânarea ascensiunii sale.

Evenimentul a generat proteste în rândul militanţilor protibetani, care denunţă reprimarea revoltelor din martie.

"China a făcut din Tibet o temă centrală a propagandei sale olimpice", a apreciat Matt Whitticase, purtător de cuvânt al organizaţiei "Campania pentru un Tibet liber", cu sediul la Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici