Tot ce trebuie să ştii despre Cupa Mondială din Brazilia. Cum arată stadioanele cu mai puţin de două luni înaintea începerii competiţiei - FOTO

Brazilia a fost aleasă gazda Cupei Mondiale de fotbal de anul acesta, încă din 2007. Pregătirile, umbrite de proteste de amploare din cauza cheltuielilor excesive, se apropie de sfârşit.

1093 afișări
Imaginea articolului Tot ce trebuie să ştii despre Cupa Mondială din Brazilia. Cum arată stadioanele cu mai puţin de două luni înaintea începerii competiţiei - FOTO

Estádio do Maracanã (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Brazilia va organiza a XX-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal, prima care va avea loc în America de Sud, după mondialul din Argentina, din 1978. Doar opt echipe au câştigat turneul până acum, Anglia, Franţa şi Spania, câte o dată, Argentina şi Uruguay, câte două trofee, Germania, care are trei titluri, Italia, de patru ori campioană şi gazdele de anul acesta, lideri, cu cinci trofee în palmares.

Prima ediţie a fost organizată şi câştigată de Uruguay, în 1930, iar la turneu au participat doar treisprezece echipe, numai patru din Europa, printre care şi ţara noastră. Românii au fost înscrişi în competiţie la intervenţia lui Carol al II-lea, proaspăt încoronat, care s-a implicat, se pare şi în selecţia fotbaliştilor. Tricolorii au fost antrenaţi de căpitanul Rudolf Wetzer şi de Constantin Rădulescu, care a şi arbitrat două partide. După o victorie cu 3-1 în faţa naţionalei din Peru, românii au fost învinşi de viitoarea campioană mondială, Uruguay.     

Va fi pentru a doua oară când turneul se va ţine în Brazilia, după campionatul din 1950. Gazdele au ajuns atunci până în finală, pe care au pierdut-o în faţa celor din Uruguay, care aveau să câştige al doilea şi ultimul lor trofeu la acea ediţie.

Anul acesta vor participa 32 de echipe, calificate dintre cele 203 naţionale înscrise în preliminarii. Cele 64 de partide vor fi disputate între 12 iunie şi 13 iulie, pe douăsprezece arene din tot atâtea oraşe. FIFA a decis, încă din 2003, ca turneul să aibă loc în America de Sud, parte a politicii de alternare a continentelor gazdă, pentru promovarea sportului. Brazilia nu a avut adversar în cursa pentru organizarea competiţiei de anul acesta, fiind singura ţară care şi-a depus candidatura. 

Organizarea Cupei Mondiale, a Cupei Confederaţiilor, anul trecut, şi a Jocurilor Olimpice din 2016, la Rio, au stârnit controverse printre localnici. Guvernul brazilian a estimat, iniţial, că turneul va necesita o investiţie de 11 miliarde de dolari americani şi a anunţat privilegii fiscale şi scutiri de la plata TVA-ului în oraşele participante. Pe lângă construcţia sau modernizarea celor douăsprezece arene şi construirea unui număr important de hoteluri, proiectele de infrastructură includ şi extinderea şoselelor, a liniilor de metrou şi cale ferată, dar şi conectarea acestora cu aeroporturile şi centrul oraşelor. Multe dintre planurile iniţiale au fost, însă, anulate sau modificate, din cauza costurilor uriaşe.

În 2013, înaintea startului Cupei Confederaţiilor, Brazilia a fost cuprinsă de un val de proteste, care s-au soldat cu mai mult de zece decese. Demonstraţiile, parte a unor mişcări mai ample de contestare, generate de creşterea preţului biletelor pentru transportul în comun, s-au intensficat pe 15 iunie, înaintea ceremoniei de deschidere. Protestele au reunit aproape două milioane de participanţi, în toată ţara, la Rio, Sao Paulo, Manaus şi Belo Horizonte, cifrele depăşind 100.000. Cu mai puţin de două luni înaintea Campionatului Mondial, opt dintre cele douăsprezece stadioane sunt pregătite să găzduiască meciuri. Întârzierile şi controversele care le înconjoară pe celelalte patru însă le dau bătăi de cap organizatorilor.

  • Estádio do Maracanã, Rio de Janeiro

Stadionul, aflat în cartierul cu acelaşi nume, este una dintre cele mai cunoscute arene din întreaga lume. Inaugurarea a avut loc în 1950, cu ocazia primului Mondial organizat de Brazilia, şi a găzduit finala, câştigată de Uruguay cu 2-1. Partida a atras cel mai mare număr de spectatori din istoria fotbalului, 199.854 de suporteri plătitori asistând la meci. În prezent, stadionul, modernizat pentru turneul din acest an, are o capacitate de 78.838 de locuri.

  • Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasilia

Construit, iniţial, în 1974, stadionul a fost demolat şi refăcut, de la zero, pentru turneul din acest an. Arena face parte din Complexul Sportiv Ayrton Senna, din Brasilia, şi a fost numită în onoarea fostului fotbalist Garrincha, dublu campion mondial cu echipa naţională. Stadionul are o capacitate de aproape 70.000 de locuri.

  • Estádio Plácido Aderaldo Castelo, Fortaleza

La fel ca şi Maracanã, Castelão, aşa cum este numită arena de către fani, nu este un stadion nou, fiind doar renovat pentru competiţia din acest an. Situat în Fortaleza (n.r. forătreaţă, în portugheză), Castelão a fost numit în onoarea lui Plácido Aderaldo Castelo, un fost guvernator al statului Ceará şi are o capacitate de 64.846 de locuri.

  • Estádio Governador Magalhães Pinto, Belo Horizonte

Tot o arenă renovată, Mineirão, aşa cum este numită de suporteri, a fost inaugurată în 1965. Pe acest stadion s-au disputat meciuri de la Cupa Confederaţiilor, şi se vor juca partide de la Campionatul Mondial din acest an, dar şi de la Jocurile Olimpice din 2016. Estádio Governador Magalhães Pinto are o capacitate de 62.000 de locuri.

  • Estádio das Dunas, Natal

Estadio das Dunas (n.r. Stadionul dunelor, în portugheză) este o arenă nouă, proiectată de arhitectul Christopher Lee. Cu o capacitate de doar 42.086 de locuri, stadionul este cel mai mic dintre cele care vor găzdui meciuri la Mondial, dar a fost descris de Lee ca fiind "arena sud-americană perfectă". Pentru ridicarea stadionului a fost nevoie de 400 de milioane de dolari şi de demolarea unei arene mai vechi din Natal, Machadão.

  • Itaipava Arena Pernambuco, Recife

Şi stadionul din Recife este nou, construit special pentru Campionatul Mondial din 2014. Arena, realizată de firma Odebrecht Infraestrutura, urmează să fie "verde", alimentarea cu energie fiind asigurată de o centrală electrică solară. După încheierea competiţiei, Pernambuco va găzdui meciurile de pe teren propriu ale echipei Clube Náutico Capibaribe.

  • Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador

Fonte Nova este o arenă nouă, construită în locul vechiului Estádio Fonte Nova. Acesta a fost demolat în 2007, după ce o parte a tribunelor s-a prăbuşit, provocând moartea a şapte persoane. Noua arenă, care are o capacitate de aproape 50.000 de locuri, a costat 265 de milioane de dolari şi a fost finalizată în aprilie anul trecut. La numai o lună de la inaugurare, o parte a acoperişului s-a prăbuşit, în urma ploii torenţiale.

  • Arena Amazônia, Manaus

Una dintre cele mai controversate arene, Amazônia este un stadion nou, construit special pentru Campionatul Mondial. Stadionul cu o capacitate de 42.000 de locuri este situat în Manaus, singurul oraş gazdă care se află în pădurea amazoniană. Manaus, care a fost supus unor modernizări importante, nu are nicio reprezentantă în prima ligă braziliană şi nu se ştie ce se va întâmpla cu stadionul după încheierea competiţiei. 

  • Arena Corinthians, Sao Paulo

Stadionul din Sao Paulo, care urmează să găzduiască şase partide de la Campionatul Mondial, printre care şi meciul de deschidere, dintre Brazilia şi Croaţia, le dă cele mai mari bătăi de cap organizatorilor. Arena deţinută de Sport Club Corinthians Paulista are doar 48.000 de locuri, mult prea puţine pentru a organiza prima partidă a turneului. Pe durata Mondialului, vor fi adăugate, temporar, încă aproape 20.000 de locuri, astfel că stadionul va deveni cea mai mare construcţie privată de acest fel din Brazilia. Prăbuşirea unei macarale, care a provocat moartea a două persoane, şi decesul unui muncitor care lucra la scaunele temporare au întârziat construcţia însă, astfel că arena nu e gata încă. 

  • Estádio Joaquim Américo Guimarães, Curitiba

Arena da Baixada, aşa cum este numită de fani, găzduieşte meciurile de acasă ale echipei Atlético Paranaense. Construit în 1914, demolat şi refăcut complet în 1999. Stadionul este supus unor lucrări de renovare, pentru a putea face faţă rigorilor unei Cupe Mondiale. În luna ianuarie a acestui an, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a anunţat că forul internaţional ar putea renunţa la Arena da Baixada, în caz că lucrările nu avansează suficient de rapid. Momentan, mai mult de 25.000 de scaune nu au fost încă montate.

  • Arena Pantanal, Cuiabá

Inaugurarea stadionului din Cuiabá, care trebuia să aibă loc săptămâna trecută, a fost amânată, din cauza faptului că arena nu este încă gata. Noul termen a fost fixat pentru vineri, 25 aprilie, însă muncitorii mai trebuie să monteze în jur de 5.000 de scaune. Când va fi terminat, stadionul Pantanal, care a costat 210 milioane de dolari, va putea să găzduiască peste 40.000 de spectatori. Patru dintre cele 64 de meciuri de la mondial se vor disputa la Cuiabá.

  • Estádio José Pinheiro Borda, Porto Alegre

Estádio Beira-Rio, aşa cum este numit în mod obişnuit, găzduieşte meciurile de pe teren propriu ale echipei Sport Club Internacional. Construit în 1969 şi renovat pentru Campionatul Mondial, stadionul are o capacitate de 51.300 de locuri. Deşi este funcţională, arena nu e finalizată în totalitate. Unele porţiuni din exteriorul stadionului nu sunt încă pavate, iar structurile pentru media şi sponsori nu au fost încă ridicate. FIFA le-a fixat constructorilor o nouă dată limită, însă dacă lucrările nu sunt terminate până la 21 mai, organizaţia ar putea renunţa la arena Beria-Rio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici