Twente în faţa celui de-al doilea adversar din România în actuala ediţie a cupelor europene

Echipa Twente Enschede va da piept pentru a doua oară cu o formaţie din România în actuala ediţie a cupelor europene, întâlnind Steaua în şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa după ce a eliminat pe FC Vaslui în turul trei preliminar al Ligii Campionilor.

247 afișări
Imaginea articolului Twente în faţa celui de-al doilea adversar din România în actuala ediţie a cupelor europene

Twente în faţa celui de-al doilea adversar din România în actuala ediţie a cupelor europene (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Clubul olandez a fost fondat în anul 1965, dar a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii ani, în care a devenit una dintre cele mai de temut echipe din Eredivisie, un campionat dominat odată de Ajax, PSV şi Feyenoord.

Gruparea din Enschede a fost aproape de desfiinţare în sezonul 2002/2003, din cauza problemelor financiare, dar omul de afaceri Joop Munsterman a reuşit să scoată clubul din impas şi să-l ducă în vârful fotbalului olandez. Twente Enschede este vicecampioana Olandei în sezonul trecut, la două puncte de campioana Ajax, şi câştigătoarea titlului în urmă cu un an (singurul din palmares). De asemenea, a ocupat locul doi în ediţia 2008/2009 a Eredivisie. În palmaresul adversarilor echipei Steaua figurează şi trei Cupe ale Olandei, în 1975, 2001 şi ultima în sezonul trecut, când a învins campioana Ajax, scor 3-2, după prelungiri.

Vedetele echipei sunt mijlocaşul Emir Bajrami, 23 de ani, internaţional suedez de origine kosovară, atacantul Luuk De Jong, 21 de ani, internaţional olandez, mijlocaşul Denny Landzaat, 35 de ani, fost internaţional olandez, atacantul Marc Janko, 28 de ani, internaţional austriac, fundaşul brazilian Douglas, 23 de ani, portarul Nikolai Mihailov, 23 de ani, internaţional bulgar (fiul fostului internaţional Borislav Mihailov, actual preşedinte al federaţiei bulgare şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), atacantul olandez de origine liberiană Ola John, 19 ani, şi extrema Nacer Chadli, 21 de ani, internaţional belgian de origine marocană.

Echipa este antrenată, începând din 20 iunie, de olandezul Co Adriaanse, 63 de ani, care a mai pregătit în cariera sa, printre altele, pe Ajax Amsterdam, AZ Alkmaar, FC Porto şi Red Bull Salzburg. Adriaanse i-a succedat în funcţie lui Michel Preud'homme, care a semnat un contract pe două sezoane cu formaţia saudită Al-Shabab.

Twente îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe arena De Grolsch Veste. La 7 iulie, o parte a acoperişului stadionului s-a prăbuşit în timp ce se efectuau lucrări pentu extinderea capacităţii de la 24.000 la 32.000 de locuri. În accident şi-au pierdut viaţa două persoane şi peste 10 au fost rănite. Din acest motiv, meciul de acasă cu FC Vaslui din ediţia actuală a Ligii Campionilor s-a disputat pe Stadionul Gelredome din Arnhem. Cu Benfica, în turul următor, Twente a revenit pe arena proprie.

După disputarea a 16 etape din campionatul olandez, Twente ocupă locul trei, cu 33 de puncte, la cinci puncte de liderul AZ Alkmaar şi unul de PSV Eindhoven, având nouă victorii, şase rezultate de egalitate şi o înfrângere. În competiţia internă, Twente este o echipă ofensivă, care a înscris 41 de goluri în 16 etape (al treilea atac din Eredivisie după PSV - 43 de goluri şi Ajax - 42 de goluri), dar posedă şi un foarte bun compartiment defensiv (are a doua apărare, cu 15 goluri primite, după AZ Alkmaar - 13 goluri).

Din cele 41 de goluri înscrise, 24 sunt reuşite de trei atacanţi: zece de Marc Janko, nouă de Luuk De Jong şi cinci de Ola John.

Gruparea batavă a eliminat în turul trei preliminar al Ligii Campionilor pe FC Vaslui, după 2-0 la Arnhem (goluri Janko '34 din penalti şi '57) şi 0-0 la Piatra Neamţ.

În play-off-ul Ligii Campionilor, Twente a fost eliminată de Benfica Lisabona cu scorul general de 5-3, 2-2 pe teren propriu, şi 1-3 în deplasare.

În Liga Europa, Twente a câştigat Grupa K, din care au mai făcut parte Wisla Cracovia, Fulham şi Odense BK. Olandezii au obţinut patru victorii, o remiză şi o înfrângere, suferită chiar în ultima etapă, în deplasarea de la Cracovia. În cele şase partide disputate, olandezii au marcat 14 goluri şi au primit şapte.

Twente a jucat în sezonul trecut în grupele Ligii Campionilor, apoi prin locul trei ocupat în Grupa A (din care au mai făcut parte Internazionale Milano, Tottenham şi Werder Bremen), cu 6 puncte, a ajuns în Liga Europa, unde a acces până în faza sferturilor de finală, în care a fost eliminată de Villarreal (scoruri 5-1 şi 3-1).

În sezonul 2009/2010 al Ligii Europa, Twente a făcut parte din Grupa H, alături de Steaua Bucureşti, Fenerbahce Istanbul şi Şerif Tiraspol. Ambele meciuri dintre Steaua şi Twente s-au terminat la egalitate, 0-0 în Olanda şi 1-1 în România. În faza următoare a competiţiei au mers mai departe Fenerbahce Istanbul şi Twente Enschede.

Formaţia Steaua Bucureşti va întâlni echipa olandeză Twente Enschede, în 16-imile Ligii Europa, conform tragerii la sorţi de vineri, de la sediul UEFA de la Nyon. Meciul tur va avea loc la 16 februarie, la Bucureşti, iar returul este programat în 23 februarie, în Olanda.

(Material realizat de Andrei Mazurchievici, Adrian Petculescu, andrei.mazurchievici@mediafax.ro, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici