UEFA şi FIFA anunţă dizolvarea G14

FIFA, UEFA şi "unele dintre cele mai puternice cluburi europene de fotbal" au anunţat, marţi, semnarea unei declaraţii de intenţie care marchează începutul unor noi relaţii şi care va conduce la dizolvarea G14 şi retragerea plângerilor făcute la tribunal de această organizaţie.

2 afișări
Imaginea articolului UEFA şi FIFA anunţă dizolvarea G14

UEFA şi FIFA anunţă dizolvarea G14

Forumul european al cluburilor va deveni, aşa cum era prevăzut, Asociaţia europeană a cluburilor. "Un protocol de acord va fi semnat oficial cu UEFA şi va fi urmat de dizolvarea G-14 şi de retragerea plângerilor depuse la tribunal", explică FIFA şi UEFA într-un comunicat comun.

Printre alte acţiuni, "UEFA şi FIFA trebuie să se angajeze pe diverse planuri, cum ar fi să verse contribuţii financiare pentru participarea jucătorilor la Campionatul European şi la Cupa Mondială, sub rezerva acceptării acestor sume de organele competente ale celor două instituţii".

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a apreciat drept "istorică" întâlnirea de marţi, de la Zurich, de la sediul FIFA, dintre reprezentanţii instituţiilor fotbalului internaţional şi a celor mai mari cluburi din Europa. "Ceva extraordinar s-a întâmplat azi. Cluburile, care sunt celulele de bază ale sportului nostru şi indispensabile perenităţii lui, se vor putea integra în sfârşit în organizarea piramidală a fotbalului mondial. Declaraţia de intenţie redactată azi reprezintă un nou elan pentru fotbal, fiind fructul luării în considerare a aspiraţiilor legitime ale cluburilor, de a accede la sfera decizională a fotbalului internaţional", a declarat Blatter.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a menţionat că "solicitarea cluburilor de a fi ascultate şi asociate este legitimă". "Declaraţia de intenţie pe care am semnat-o azi nu este un demers politic, ci unul logic", a subliniat Platini.

Vorbind în numele cluburilor, preşedintele grupării FC Barcelona, Joan Laporta, a declarat că "prietenia şi încrederea sunt la baza fotbalului". "Felicit preşedintele UEFA pentru că a făcut schimbările pe care s-a angajat că le va opera când a preluat funcţia. Este o victorie pentru noi toţi", a afirmat Laporta.

Cu ocazia unei reuniuni a Forumului european al cluburilor, programată în 21 ianuarie, UEFA va propune cluburilor europene crearea unei noi structuri care să le reprezinte interesele. Această viitoare Asociaţie europeană a cluburilor va fi formată din "peste o sută de grupări din întreaga Europă şi fiecare din cele 53 de asociaţii membre ale UEFA va fi reprezentată". "Această instituţie nouă va fi independentă, dar recunoscută de UEFA prin acest acord, semnat la Zurich", au precizat FIFA şi UEFA într-un comunicat.

G14 este o organizaţie de lobbying a celor mai puternice, importante, influente şi bogate cluburi profesioniste de fotbal din Europa. G14 a fost înfiinţată în 2000 de 14 cluburi (Real Madrid, AC Milan, FC Liverpool, FC Barcelona, Bayern Munchen, Ajax Amsterdam, Juventus Torino, Inter Milano, Manchester United, FC Porto, PSV Eindhoven, Borussia Dortmund, Olympique Marseille şi PSG). În 2002, membrilor fondatori li s-au mai adăugat alte patru cluburi, Valencia, Bayer Leverkusen, Arsenal şi Olympique Lyon. În septembrie 2007 se anunţase că G14 îşi va extinde la 40 numărul de membri, printre cluburile care urmau să se alăture organizaţiei numărându-se şi Steaua Bucureşti, dar, în cele din urmă, această iniţiativă a fost amânată. Misiunea G14 era să apere interesele cluburilor afiliate în faţa UEFA, FIFA şi a sponsorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici