Un fost sportiv a returnat medalia olimpică de aur ca protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Fostul luptător bulgar Valentin Iordanov a returnat Comitetului Olimpic Internaţional medalia de aur cucerită la JO de la Atlanta, în 1996, în semn de protest faţă de intenţia Comietului Executiv al CIO de a exclude luptele din programul olimpic.

159 afișări
Imaginea articolului Un fost sportiv a returnat medalia olimpică de aur ca protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Un fost sportiv a returnat medalia olimpică de aur ca protest pentru excluderea luptelor de la JO (Imagine: Mediafax Foto)

Iordanov, în vârstă de 53 de ani, este preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Bulgare de Lupte. În palmaresul său mai figurează şapte tilturi mondiale şi tot atâtea europene.

El a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că încearcă astfel să se alăture Federaţiei Internaţionale de Lupte (FILA) şi altor foruri naţionale care fac eforturi ca acest sport să fie păstrat în programul Jocurilor Olimpice, informează novinite.com.

Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a decis, la 12 februarie, să propună scoaterea luptelor din rândul sporturilor olimpice de bază, începând cu ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice de vară.

Federaţia Internaţională de Lupte va face o cerere la CIO sperând ca acest sport să fie reintrodus în programul olimpic, însă va concura cu alte şapte discipline, squash, căţărare, karate, wushu, baseball/softball, wakeboard (sport nautic) şi role, pentru ultimul "loc" la Jocurile Olimpice din 2020.

CIO va trebui să aprobe programul pentru Jocurile Olimpice din 2020 la şedinţa din septembrie ce va avea loc la Buenos Aires (Argentina), când se va desemna şi gazda acestor jocuri. Finaliste sunt oraşele Istanbul, Madrid şi Tokyo.

Cele 26 de sporturi din programul Jocurilor Olimpice de la Londra au fost alese pe baza mai multor criterii, printre care popularitatea şi universalitatea, dar şi modul de organizare, luptele ajungând astfel în partea inferioară a listei.

Luptele s-au aflat în programul olimpic încă din perioada antică, anul 708 î.e.n., iar luptele greco-romane au apărut la JO la ediţia din 1896 de la Atena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici