Un nou scandal de rasism în jurul lui Vinicius Jr stârneşte reacţii şi indignare

Atacantul brazilian al echipei Real Madrid, Vinicius Jr, a numit LaLiga şi Spania rasiste, după ce a primit injurii rasiste din tribune, după înfrângerea de duminică de pe stadionul Mestalla, din Valencia.

694 afișări
Imaginea articolului Un nou scandal de rasism în jurul lui Vinicius Jr stârneşte reacţii şi indignare

Un nou scandal de rasism în jurul lui Vinicius Jr stârneşte reacţii şi indignare

Vinicius Jr i-a arătat cu degetul pe fanii care îl insultau, ceea ce a dus la întreruperea meciului timp de 10 minute, iar apoi a intrat într-o altercaţie cu jucătorii Valenciei, care a dus la eliminarea sa în repriza a doua.

"Nu a fost prima dată, nici a doua, nici a treia. Rasismul este normal în LaLiga. Competiţia îl consideră normal, federaţia îl consideră normal, iar rivalii îl încurajează", a postat Vinicius pe Twitter după meci.

"Campionatul care a aparţinut cândva lui Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano (Ronaldo) şi (Lionel) Messi aparţine astăzi rasiştilor.

"O naţiune frumoasă, care m-a primit şi pe care o iubesc, dar care a acceptat să exporte în lume imaginea unei ţări rasiste. Îmi pare rău pentru acei spanioli care nu sunt de acord, dar astăzi, în Brazilia, Spania este cunoscută ca o ţară de rasişti.

"Sunt puternic şi voi merge până la capăt împotriva rasiştilor. Chiar dacă mai e mult de luptat", a adăugat el.

LaLiga va solicita toate imaginile disponibile pentru a investiga ce s-a întâmplat în urma incidentului.

"În cazul în care se identifică vreo infracţiune motivată de ură, vom lua măsurile legale corespunzătoare", a precizat într-un comunicat.

Preşedintele LaLiga, Javier Tebas, a răspuns la comentariile lui Vinicius Jr. cerându-i acestuia să fie mai informat cu privire la ceea ce se poate face în cazurile de rasism.

"Cei care ar trebui să vă explice ce este şi ce poate face LaLiga în cazuri de rasism au încercat să o facă, dar nu v-aţi prezentat la niciuna dintre cele două întâlniri convenite, pe care le-aţi solicitat chiar dumneavoastră", a spus el pe Twitter.

"Înainte de a critica şi calomnia LaLiga trebuie să te informezi cum trebuie @Vinijr. Nu te lăsa manipulat şi asigură-te că înţelegi competenţele fiecăruia şi munca pe care am făcut-o împreună", a adăugat el.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a exprimat sprijinul pentru jucător şi a cerut organismului mondial de conducere a fotbalului, FIFA, să pună capăt rasismului în fotbal.

"Aş dori să îmi exprim solidaritatea cu jucătorul nostru brazilian, un băiat sărac care a reuşit în viaţă şi care poate deveni unul dintre cei mai buni jucători din lume, cu siguranţă cel mai bun de la Real Madrid. Iar el este atacat pe fiecare stadion pe care joacă", a declarat el într-o conferinţă de presă.

"Cred că este important ca FIFA, liga spaniolă şi ligile din alte ţări să ia măsuri reale, pentru că nu putem permite ca fascismul şi rasismul să domine stadioanele de fotbal".

Managerul Realului, Carlo Ancelotti, s-a pronunţat şi el împotriva incidentului pe reţelele de socializare.

"Astăzi a fost o zi tristă la Mestalla, unde un grup de fani şi-a arătat cea mai proastă versiune. Este timpul să nu mai vorbim şi să acţionăm în forţă. Rasismul nu îşi are locul în fotbal sau în societate. NU RASISMULUI ORIUNDE".

Coechipierul lui Vinicius Jr şi colegul de la naţională, Eder Militao şi-a exprimat susţinerea pentru atacant.

"Este o ruşine! Să suferi atacuri rasiste, să te aperi şi apoi să fii eliminat încercând să te aperi! Cât timp trebuie să mai suportăm asta?".

Preşedintele Confederaţiei braziliene de fotbal (CBF), Ednaldo Rodrigues, a transmis, de asemenea, un mesaj de susţinere pentru jucătorul de 22 de ani.

"Cât timp vom mai trăi, în plin secol XXI, episoade precum cel la care tocmai am asistat, din nou, în La Liga? Nu există bucurie acolo unde există rasism. Culoarea pielii nu mai poate deranja", a spus el pe reţelele de socializare.

Ministerul brazilian al Afacerilor Rasiale a precizat pe Twitter: "Guvernul brazilian nu va tolera rasismul nici aici, nici în afara Braziliei", adăugând că va notifica autorităţile spaniole şi LaLiga despre ceea ce i s-a întâmplat lui Vinicius.

Liga spaniolă a mai depus anterior plângeri pentru scandări sau insulte rasiste împotriva lui Vinicius Jr, cea mai recentă dintre acestea fiind o plângere în faţa unui tribunal din Mallorca după ce fanii au fost filmaţi în timp ce îl insultau rasial pe atacant.

De asemenea, poliţia spaniolă investighează o posibilă infracţiune motivată de ură împotriva lui Vinicius Jr, după ce un manechin purtând tricoul său cu numărul 20 a fost atârnat de un pod în faţa terenului de antrenament al lui Real Madrid în luna ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici