Un supercomputer realizat de Universitatea KU Leuven a analizat rivalitatea dintre Messi şi Ronaldo/ Cine este câştigătorul

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea KU Leuven, din oraşul belgian Louvain, a analizat rivalitatea aprigă dintre fotbaliştii Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo.

805 afișări
Imaginea articolului Un supercomputer realizat de Universitatea KU Leuven a analizat rivalitatea dintre Messi şi Ronaldo/ Cine este câştigătorul

Un supercomputer realizat de Universitatea KU Leuven a analizat rivalitatea dintre Messi şi Ronaldo/ Cine este câştigătorul

Potrivit publicaţiei belgiene Sporza, citată de Mirror, profesorii de la Universitatea belgiană au cooperat cu câţiva analişti de date de la compania SciSports pentru a realiza o formula intitulată VAEP (Evaluarea Acţiunilor prin Estimarea Probabilităţilor), prin care se încearcă determinarea jucătorului cu cel mai bun randament.

Formula realizată ia în calcul toate acţiunile celor doi jucători de pe teren, atât cele ofensive, cât şi cele defensive: „Valoarea unui fotbalist este adesea determinată de goluri şi pase decisive. Golul este un eveniment rar, deoarece există, în medie, 1600 de acţiuni pe parcursul unui joc. Formula noastră vizează şuturile, pasele, driblingurile, deposedările şi le calculează valoarea acestora”, a declarat Jesse Davis, profesor la Universitatea KU Leuven.

Analiza a fost făcută pentru meciurile desfăşurate în perioada 2013/2014-2017/2018, când Lionel Messi a evoluat pentru Barcelona, iar Cristiano Ronaldo la Real Madrid. În urma studiului, a reieşit că Messi a fost jucătorul mai bun.

Fotbalistul argentinian a obţinut un scor VAEP de 1.21/meci, în timp ce Ronaldo doar 0.61/meci. Diferenţa semnificativă dintre cei a fost explicată de Tom Decroos, care a luat parte la această cercetare: “În primele sezoane, scorurile lui Messi şi Ronaldo au fost foarte apropiate, însă, din stagiunea 2015/2016, Messi s-a distanţat faţă de eternul său rival”.

Dacă Lionel Messi a rămas în continuare la Barcelona, Cristiano Ronaldo a plecat la Juventus, la începutul sezonului 2018/2019, astfel că rivalii nu au mai avut ocazia să se întâlnească într-o partidă directă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici