Vettel poate deveni campion mondial peste o săptămână

A patra victorie consecutivă, a opta în acest sezon, îl apropie pe Sebatian Vettel la câteva sute de kilometri de un nou titlu mondial, pilotul german putând realiza această peformanţă peste numai o săptămână, la Suzuka, unde va avea loc Marele Premiu al Japoniei.

106 afișări
Imaginea articolului Vettel poate deveni campion mondial peste o săptămână

Vettel poate deveni campion mondial peste o săptămână (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Monologul" lui Vettel, aşa cum a caracterizat Gazzetta dello Sport evoluţia germanului din ultimele curse, a continuat, duminică, la Yoengam. Sebastian Vettel şi-a surclasat din nou toţi adversarii, a evitat incidentele care au pigmentat Marele Premiu al Coreei de Sud şi a trecut netulburat linia de sosire pe primul loc. Avansul său în clasamentul piloţilor a ajuns la 77 de puncte, iar al patrulea titlu mondial consecutiv îi poate intra în palmares duminica viitoare, dacă el va câştiga la Suzuka, iar "palidul" lui adversar, Fernando Alonso de la Ferrari, va termina mai jos de locul 8.

Cursa de la Yeongam a început cu un acroşaj în virajul al treilea, când Felipe Massa a atins monopostul coechipierului său, Alonso. A fost o agitaţie mare în primul tur, în spatele lui Vettel, plecat ca din puşcă din prima poziţie a grilei. Doar pilotul de la Red Bull şi Nico Rosberg (Mercedes) şi-au păstrat în Top 10 locurile avute la start, 1, respectiv 4.

Romain Grosjean (locul 3 la start) l-a depăşit surpinzător pe Lewis Hamilton (2), cel care părea singurul capabil să-i pună probleme liderul campionatului, Nico Hulkenberg (7) a trecut de Alonso, apoi Kimi Raikkonen a câştigat şi el o poziţie.

După start, cursa a intrat într-o perioadă mai liniştită, cu Vettel distanţându-se constant, urmat de Grosjean, de Hamilton şi de Rosberg. Ajuns pe cinci, Hulkenberg (Sauber) a ţinut în spatele său trei vedete ale Marelui Circ, Alonso, Raikkonen şi Webber. Australianul a reuşit să prindă acest "trenuleţ" după ce a plecat de pe locul 13 a grilei.

La primul schimb de pneuri, piloţii au "încălţat" cauciucurile medii în locul celor supersoft şi în scurt timp majoritatea a început să se plângă de uzura accentuată şi prematură a acestora. În turul 31, pneul dreapta-faţă al monopstului McLaren-Mercedes pilotat de Sergio Perez s-a exfoliat, bucata desprinsă fiind foarte aproape să-i lovescă pe Hamilton şi Webber.

Organziatorii au trimis maşina de sigurnaţă pe pistă şi piloţii s-au strâns din nou în spatele lui Vettel. Intrările la boxe şi rearanjarea poziţiilor în urma safety-car-ului l-au propulsat pe Raikkonen pe locul trei, înaintea lui Hamilton, care a fost urmat de Hulkenberg, Alonso şi Webber. Rosberg a ieşit din prim-plan după o problemă avută la aripa-faţă.

Safety-car-ul a fost nevoit să revină la scurt timp după ce a părăsit pista, din cauza faptului că monopostul Red Bull al lui Webber a luat foc în urma unui contract cu maşina Force India pilotată de Adrian Sutil. Astfel, asutralianul a fost a doua oară consecutiv obligat să abandoneze cu maşina în flăcări, aşa cum a făcut-o la Singapore.

Finalul cursei a fost spectaculos, cu numeroase depăşiri şi dueluri roată la roată. După ieşirea maşinii de securitate, Hulkenberg l-a întrecut pe Hamilton şi Raikkonen şi-a depăşit coechipierul, dar nu a avut nicio soluţie pentru a se apropia de Vettel. Finlandezul, care din sezonul viitor îl va înlocuit pe Massa la Ferrari, a obţinut un meritat loc 2, după ce a fost abia al nouălea la start, iar Grosjean a trebuit să se mulţumească doar cu locul trei. Nico Hulkenberg a fost un obstacol imposibil de trecut pentru următorii săi, astfel că Hamilton şi Alonso au încheiat pe poziţiile 5, respectiv 6. Locul 4 ocupat de germanul de la Sauber reprezintă cea mai bună performanţă din cariera sa.

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine germanul Nico Rosberg (Mercedes), de britanicul Jenson Button (McLaren-Mercedes), de brazilianul Felipe Massa (Ferrari) şi de mexicanul Sergio Perez (McLaren-Mercedes).

Clasamentul piloţilor îl are detaşat în frunte pe Vettel, cu 272 de puncte, el fiind urmat de Alonso cu 195 de puncte şi de Raikkonen cu 167 de puncte. La constructori, Red Bull a acumulat 402 puncte, în timp ce Ferrari are 284 de puncte, iar Mercedes 283 de puncte.

Etapa următoare a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc, în 13 octombrie, la Suzuka (Japonia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici