Vettel profită de abandonul lui Alonso şi se apropie la patru puncte de lider

Victoria obţinută de Sebastian Vettel în Marele Premiu al Japoniei şi abandonul suferit de Fernando Alonso încing lupta pentru titlul mondial, diferenţa dintre pilotul spaniol, liderul clasamentului, şi cel german reducându-se la numai patru puncte, cu cinci etape rămase până la finalul sezonului.

109 afișări
Imaginea articolului Vettel profită de abandonul lui Alonso şi se apropie la patru puncte de lider

Vettel profită de abandonul lui Alonso şi se apropie la patru puncte de lider (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alonso avea 29 de puncte avans faţă de Vettel înaintea cursei de la Suzuka şi obiectivul pilotului de la Ferrari era de a gestiona această diferenţă, aparent liniştitoare, cu clasări apropiate de cele ale adversarului său. Însă 25 de puncte au fost "şterse" în primele sute de metri ale Marelui Premiu al Japoniei, după ce Alonso a fost forţat să abandoneze. Acum, spaniolul este nevoit să "joace" la victorie finalul campionatului pentru a putea spera la al treilea titlu mondial din carieră.

Vettel şi colegul său de la Red Bull, Mark Webber, au dominat antrenamentele şi calificările Grand Prix-ului din Ţara Soarelui Răsare, astfel că prezenţa lor în fruntea grilei de start nu a reprezentat o surpriză. Rivalii lor, piloţii de la McLaren-Mercedes şi de la Ferrari, au avut clasări modeste la start. Alonso a fost al şaselea pe grilă, Jenson Button şi Lewis Hamilton au împărţit locurile 8 şi 9, Felipe Massa a ocupat locul 10, iar din poziţia a şaptea a plecat Kimi Raikkonen (Lotus-Renault), singurul pilot fără victorie în acest an strecurat între favoriţi, pe locul 3 la general.

Trei incidente majore au marcat începutul cursei de la Suzuka. Vettel a pornit perfect din pole-position ca de obicei şi tot ca de obicei coechipierul său a făcut-o slab, pierzând o poziţie în faţa lui Kamui Kobayashi (locul 3 pe grilă). Însă problema lui Webber nu a reprezentat-o Kobayashi, ci Romain Grosjean (al patrulea la start), care l-a izbit în plin pe australian scoţându-l de pe pistă. Webber a continuat cursa, după ce a ajuns pe ultima poziţie, şi nu a reuşit să recupereze decât până la locul 9. Francezul de la Lotus, care în urmă cu trei etape primise o suspendare de o cursă tot pentru provocarea unui accident, a fost penalizat cu un "stop and go" şi a ieşit şi el din lupta pentru locurile fruntaşe.

Al doilea incident i-a avut ca protagonişti pe Raikkonen şi Alonso. În "aglomeraţia" produsă după start, aripa faţă a monopostului pilotat de finlandez a atins roata stânga-spate a maşinii lui Alonso. Liderul clasamentului piloţilor s-a răsucit pe pistă şi a ieşit în decor, iar pana suferită l-a împiedicat să continue, în timp ce Raikkonen a mers mai departe, fără să fi suferit avarii importante. Comisarii au considerat contactul dintre Raikkonen şi Alonso ca un incident obişnuit şi nu au luat nicio măsură împotriva vreunuia dintre cei doi piloţi.

Al treilea incident s-a soldat cu abandonul lui Nico Rosberg de la Mercedes, care a fost scos din "joc" de Bruno Senna. Brazilianul de la Williams a primit un "drive-through" pentru accidentul provocat.

Pentru toate acestea a fost nevoie de intervenţia Safety Car-ului şi după reluarea cursei noua ordine a devenit Vettel, Massa, Kobayashi, Button, Massa, Raikkonen. Sebastian Vettel s-a distanţat imediat şi nu a cedat prima poziţie până la final, iar ierarhia celorlaţi a fost stabilită în urma intrărilor la boxe pentru schimbarea pneurilor.

Massa a câştigat lupta pentru locul doi, brazilianul de la Ferrari obţinând prima clasare pe podium după doi ani. Kamui Kobayashi s-a clasat al treilea şi a ridicat publicul japonez în picioare. Sportivul echipei Sauber, care a reuşit la Suzuka cel mai bun rezultat din carieră, este al treilea japonez care se situează pe podium, după Aguri Suzuki şi Takuma Sato.

Piloţii de la McLaren, Jenson Button şi Lewis Hamilton, au ocupat locurile 4, respectiv 5, înaintea lui Raikkonen, care a terminat al şaselea. Nico Hulkenberg (Force India) pe 7, Pastor Maldonado (Williams) pe 8 şi Daniel Ricciardo (Toro Rosso) pe 10 au completat tabloul punctelor în Japonia.

Penalizat zece poziţii, Michael Schumacher a plecat de pe locul 23 al grilei în prima cursă de după anunţarea retragerii sale din Formula 1 la finalul sezonului. Septuplul campion mondial nu a reuşit să recupereze acest handicap şi să intre în puncte, terminând al 11-lea.

Astfel, Vettel obţine a treia victoria în acest an, a doua consecutivă şi a 23-a din palamaresul său. Campionul mondial en titre a acumulat 190 de puncte, în timp ce Alonso rămâne cu 194 de puncte. Pe locul 3 este Raikkonen cu 157 de puncte, iar pe 4 Hamilton cu 152 de puncte.

La constructori, Red Bull ocupă locul 1 cu 324 de puncte, echipa austriacă fiind urmată de McLaren-Mercedes cu 283 de puncte şi de Ferrari cu 263 de puncte.

Ultimul "sfert" al sezonului debutează duminica viitoare, când este programat Marele Premiu al Coreei de Sud, pe circuitul de la Yeongam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici