Victor Piţurcă a semnat un contract pe trei ani cu Universitatea Craiova

Fostul manager al Stelei Victor Piţurcă a semnat un contract pe trei ani cu gruparea Universitatea Craiova şi va conduce primul antrenament la echipa olteană joi seară, la ora 19.00, a anunţat finanţatorul Adrian Mititelu.

178 afișări
Imaginea articolului Victor Piţurcă a semnat un contract pe trei ani cu Universitatea Craiova

Victor Piţurcă a semnat un contract pe trei ani Universitatea Craiova (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

"Am semnat pe trei ani. Nu-i putem fixa obiectivul lui Victor Piţurcă, el va conduce de acum Universitatea. În această seară va susţine primul antrenament, la ora 19.00, primele 15 minute fiind deschise publicului şi presei", a spus Mititelu.

Adrian Mititelu a precizat că Victor Piţurcă îi va avea în staful tehnic pe Eugen Neagoe (antrenor principal) Florin Marin (antrenor secund, metodist), Ovidiu Costeşin (director sportiv) şi Gabriel Boldici (antrenor cu portarii). El a menţionat că noul preşedinte al clubului va fi Silvian Cristescu.

Piţurcă se va afla pe banca tehnică a echipei Universitatea Craiova, la meciul de sâmbătă, cu Sportul Studenţesc, din etapa a VI-a a Ligii I.

Victor Piţurcă şi Adrian Mititelu s-au întâlnit astăzi, la prânz, după ce au mai discutat timp de mai multe ore şi în noaptea de miercuri spre joi.

Piţurcă a pregătit echipa Steaua în primele trei etape ale Ligii I, părăsind formaţia în urma unor neînţelegeri cu patronul Gigi Becali. La Universitatea Craiova, Mititelu a anunţat, duminică, demiterea tehnicianului Aurel Ţicleanu, după remiza înregistrată în partida cu Astra, scor 2-2, disputată la Ploieşti, în etapa V-a a Ligii I.

Născut la data de 8 mai 1956, în localitatea Orodel din judeţul Dolj, Victor Piţurcă şi-a început cariera de fotbalist la vârsta de 14 ani, când a fost legitimat la grupa de juniori a echipei Universitatea Craiova. Piţurcă a ajuns în 1983 la Steaua Bucureşti, unde avea să cunoască cele mai mari succese ale carierei sale de jucător. A reuşit să câştige cinci titluri de campion, patru Cupe ale României, iar în 1986 câştiga Cupa Campionilor Europeni, în premieră pentru un club din Estul Europei. A câştigat de asemenea Supercupa Europei la Steaua, după un meci din 1987 cu Dinamo Kiev.

După perioada de glorie de la Steaua, pentru care a jucat 174 de meciuri şi a marcat 137 de goluri, Victor Piţurcă a mai jucat un sezon la gruparea franceză Racing Club de Lens, punând capăt carierei de jucător. Pentru echipa naţională, Piţurcă a jucat 13 meciuri şi a marcat 6 goluri.

Ca antrenor, Victor Piţurcă a debutat ca secund la echipa la care s-a consacrat ca jucător, în sezonul 1991-1992. În sezonul '94-'95 a preluat conducerea tehnică a echipei Universitatea Craiova, alături de care a reuşit o clasare pe locul secund. Doi ani mai târziu, Piţurcă a fost numit selecţioner la naţionala de tineret a României, pe care a condus-o la turneul final al Campionatului European, desfăşurat la Bucureşti.

În anul 1998 a devenit selecţioner la echipa de seniori a României şi a reuşit să se califice la Campionatul European din 2000, fără a suferi nicio înfrângere. Cu toate acestea, Piţurcă a fost forţat să renunţe la funcţia sa înaintea debutului la turneul final găzduit de Belgia şi Olanda, în urma unui scandal în care au mai fost implicaţi şi foştii internaţionali Gheorghe Hagi şi Gică Popescu, precum şi impresarul Ioan Becali.

După perioada petrecută la echipa naţională, Victor Piţurcă a revenit la Steaua Bucureşti ca antrenor principal, în anul 1999, cucerind titlul de campion naţional în 2001. Tot în urma unui scandal, de această dată cu finanţatorul Stelei, Gigi Becali, Piţurcă a părăsit gruparea din Ghencea.

În 2004, a fost numit din nou selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2008 (la 8 ani de la ultima calificare a acesteia la un turneu final), după ce a condus naţionala română la prima sa victorie din istorie într-un meci împotriva Olandei. După o serie de rezultate slabe în partidele din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2010, Victor Piţurcă a fost demis de la echipa naţională a României.

La începutul sezonul 2010-2011, Victor Piţurcă a revenit la Steaua, unde s-a înţeles cu Gigi Becali pentru preluarea postului de manager general. A încercat să reconstruiască gruparea "roş-albastră", dar un nou conflict a apărut între tehnician şi finanţatorul clubului, astfel că Victor Piţurcă a plecat de la Steaua, după numai trei etape disputate în Liga I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici