Victorie pentru Superliga europeană. Regulile Uefa şi Fifa care interzic liga separatistă sunt ilegale - Curtea Europeană de Justiţie

Interzicerea cluburilor de a se alătura "Superligii" a fost ilegală, iar Uefa şi Fifa "abuzează de o poziţie dominantă", a precizat Curtea Europeană de Justiţie.

452 afișări
Imaginea articolului Victorie pentru Superliga europeană. Regulile Uefa şi Fifa care interzic liga separatistă sunt ilegale - Curtea Europeană de Justiţie

Victorie pentru Superliga europeană. Regulile Uefa şi Fifa care interzic liga separatistă sunt ilegale - Curtea Europeană de Justiţie

Această decizie a fost luată după ce iniţiatorii Superligii şi susţinătorii săi au intentat un proces în care susţineau că Uefa şi Fifa au încălcat legislaţia în materie de concurenţă ameninţând că îi vor sancţiona pe cei care se vor alătura ligii separatiste.

În hotărârea sa, instanţa supremă a UE a afirmat că FIFA şi UEFA au abuzat de poziţia lor dominantă prin interzicerea cluburilor de a concura într-o Superligă europeană (ESL), deşi este posibil ca acest proiect să nu fie aprobat, deoarece instanţa nu s-a pronunţat în mod specific asupra lui.

Totuşi, verdictul va fi văzut ca o lovitură dată Uefa şi Fifa şi modului în care acestea guvernează fotbalul.

Cluburile europene care au propus formarea unei ligi separate, care a stârnit proteste de amploare în rândul fanilor furioşi, au fost ameninţate cu sancţiuni din partea UEFA în cazul în care ar fi mers mai departe cu acest plan, ceea ce a dus la retragerea a nouă cluburi.

UEFA organizează competiţii paneuropene de aproape 70 de ani şi consideră că proiectul Superligii reprezintă o ameninţare semnificativă pentru profitabila Ligă a Campionilor, pentru care echipele se califică pe merit.

Real Madrid, Barcelona, Juventus şi alte nouă cluburi importante din Europa au anunţat planul de desprindere în aprilie, 2021.

Dar demersul s-a prăbuşit în 48 de ore, după ce un protest al fanilor, al guvernelor şi al jucătorilor a forţat Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano şi Atletico Madrid să se retragă.

Compania de dezvoltare sportivă A22, care a fost înfiinţată pentru a ajuta la crearea ESL, a susţinut că UEFA şi organismul de guvernare a fotbalului mondial FIFA deţineau o poziţie de monopol care încălca legea Uniunii Europene privind concurenţa şi libera circulaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici