Vladimir Putin spune că CIO denaturează idealul olimpic

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat marţi Comitetul Internaţional Olimpic de politizarea sportului, în contextul în care organismul olimpic mondial se pregăteşte să anunţe o decizie privind participarea sportivilor ruşi la Jocurile de anul viitor de la Paris.

553 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin spune că CIO denaturează idealul olimpic

Vladimir Putin spune că CIO denaturează idealul olimpic

Ruşii se confruntă cu probabilitatea de a fi nevoiţi să concureze sub un steag neutru la Paris din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. CIO nu a luat o decizie finală, dar a declarat că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru actele guvernelor lor.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că niciun steag rusesc nu ar trebui să fluture la Jocuri.

Preşedintele Putin a fost întrebat despre această problemă la un forum din Orientul Îndepărtat al Rusiei şi a răspuns făcând referire la idealurile francezului care a fondat Jocurile Olimpice moderne.

"În ceea ce priveşte mişcarea olimpică în sine, aş spune următorul lucru. Cred că liderii de astăzi ai federaţiilor internaţionale, Comitetul Internaţional Olimpic însuşi, denaturează ideea originală a lui Pierre de Coubertin - sportul ar trebui să fie în afara politicii", a spus el, citat de Reuters

"Nu ar trebui să divizeze, ci să unească oamenii".

Putin a spus că există o "comercializare inacceptabilă" a sportului în ultimele decenii, iar Jocurile Olimpice au căzut în capcana intereselor financiare.

El a spus că mişcarea olimpică se "degradează" - în sensul de "se deteriorează" - şi nu îşi îndeplineşte funcţiile cheie. "La urma urmei, scopul nu este doar de a stabili recorduri, ci şi de a uni oamenii".

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat în mod explicit că Jocurile Olimpice ar trebui să stea departe de politică pentru a nu-şi pierde capacitatea de a uni oamenii.

Rusia, la fel ca şi Uniunea Sovietică înaintea ei, a acordat întotdeauna o mare importanţă Jocurilor Olimpice ca o oportunitate de a se prezenta ca lider mondial. Dar, în ultimul deceniu, sportivii săi au fost forţaţi să participe la Jocuri fără steagul şi imnul lor naţional, în urma scandalurilor de dopaj.

Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile de la Paris dacă Rusia şi aliatul său Belarus vor participa, dar ministrul său al sporturilor a indicat într-un interviu acordat Reuters în luna iulie că ar putea renunţa la această ameninţare dacă sportivii din aceste ţări vor concura ca neutrali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici