WTA Finals 2021: Program, participante, tragere la sorţi, premii în bani şi tot ce trebuie să ştiţi

Cunoscută şi sub denumirea de Turneul Campioanelor, finala circuitului mondial de tenis feminin, Akron WTA Finals, are loc anul acesta în Mexic, la Guadalajara, şi debutează miercuri, la ora 22.00, cu primele două meciuri la simplu şi două la dublu.

2108 afișări
Imaginea articolului WTA Finals 2021: Program, participante, tragere la sorţi, premii în bani şi tot ce trebuie să ştiţi

WTA Finals 2021: Program, participante, tragere la sorţi, premii în bani şi tot ce trebuie să ştiţi

La Akron WTA Finals Guadalajara participă cele mai bune 8 jucătoare de simplu şi cele mai bune 8 perechi de dublu din lume, după un clasament separat, întocmit doar pe baza rezultatelor din anul în curs.

Turneul cu două grupe de câte 4, atât la simplu, cât şi la dublu începe miercuri, 10 noiembrie, iar fazele eliminatorii încep cu semifinalele, marţi, 16 noiembrie. În timpul fazei grupelor, fiecare zi va cuprinde două sesiuni, fiecare dintre ele fiind compusă dintr-un meci de simplu şi unul de dublu.

Turneul se va desfăşura la arena de tenis Akron din Zapopan, o suburbie a oraşului Guadalajara, al doilea oraş ca mărime din Mexic. Locul de desfăşurare a fost gazda competiţiei de tenis de la Jocurile Panamericane din 2011.

Finala de dublu va avea loc miercuri, 17 noiembrie, la ora locală 17:00, iar finala de simplu va urma la ora 19:30.

Primele opt jucătoare de simplu şi de dublu la finalul Porsche Race to the WTA Finals se califică pentru campionatul de final de sezon. Ashleigh Barty, nr. 1, a ales să nu-şi apere titlul din 2019 din cauza restricţiilor de carantină din Australia, eliberând o poziţie de calificare pentru jucătoarea de pe poziţia a 9-a din clasament.


Lista participantelor în proba de simplu:

1. Aryna Sabalenka (BLR)
2. Barbora Krejcikova (CZE)
3. Karolina Pliskova (CZE)
4. Maria Sakkari (GRE)
5. Iga Swiatek (POL)
6. Garbiñe Muguruza (ESP)
7. Paula Badosa (ESP)
8. Anett Kontaveit (EST)

În proba de dublu, echipele Coco Gauff/Caty McNally şi Gabriela Dabrowski/Luisa Stefani s-au calificat, însă nu pot participa.

Astfel, tabloul de dublu cuprinde următoarele perechi:

1. Barbora Krejcikova (CZE) & Katerina Siniakova (CZE)
2. Shuko Aoyama (JPN) & Ena Shibahara (JPN)
3. Hsieh Su-Wei (TPE) & Elise Mertens (BEL)
4. Nicole Melichar-Martinez (SUA) & Demi Schuurs (NED)
5. Samantha Stosur (AUS) & Zhang Shuai (CHN)
6. Alexa Guarachi (CHI) & Desirae Krawczyk (SUA)
7. Darija Jurak (CRO) & Andreja Klepac (SLO)
8. Sharon Fichman (CAN) & Giuliana Olmos (MEX)

De ce are loc finala WTA din 2021la Guadalajara?

Din cauza pandemiei de coronavirus, Mexicul va găzdui pentru prima dată Turneul Campioanelor, de la final de sezon. Turneul se va întoarce în Shenzhen, China, între 2022 şi 2030, acolo unde ar fi trebuit să aibă loc şi anul acesta.

Mexicul şi Guadalajara nu sunt străine de tenisul feminin. WTA a organizat evenimente în Acapulco şi Monterrey de-a lungul anilor, iar Guadalajara a găzduit cu succes un eveniment WTA 250, la începutul acestui sezon, la Akron Tennis Center.

Guadalajara se află la mai mult de 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Finala WTA se va juca pe hard, în aer liber, folosind mingi Wilson US Open de mare altitudine.

Care este formatul?

Finala WTA se va juca în format de două grupe de câte 4, pentru a 18-a ediţie consecutivă. Formatul a fost reintrodus în proba de simplu în 2003.

Cele opt jucătoare de simplu şi echipele de dublu vor fi împărţite în două grupe de câte patru. Primele două jucătoare sau primele două echipe din fiecare grupă vor avansa în semifinale, unde turneul va relua formatul standard, eliminatoriu.

Care sunt premiil în bani?

WTA Finals 2021 are un fond total de premii de 5 milioane de dolari, din care 4 milioane merg la simplus şi 1 milion la proba de dublu. Spre deosebire de formatul standard, cu meciuri eliminatorii, premiul în bani al unei jucătoare sau al unei echipe la WTA Finals este determinat de performanţa şi de participarea acesteia la turneu.

Astfel, cel mai mare premiu în bani poate ajunge la 1,68 milioane dolari, plus 1500 de puncte, şi poate fi obţinut la simplu, de câştigătoarea turneului, care, de asemenea, este neînvinsă în meciurile din grupă.

Cel mai mic premiu este de 180.000 de dolari şi îi revine unei jucătoare care a jucat un singur meci, după care a abandonat sau s-a retras.

Simpla participare la competiţie aduce un premiu de 110.000 dolari, un meci câştigat în grupe fiind recompensat cu alţi 110.000 dolari. Astfel, câştigarea tuturor celor 3 meciuri din grupă aduce 440.000 dolari, la care se adaugă un premiu de încă 30.000 de dolari pentru semifinalistă, 420.000 dolari pentru finalistă şi 820.000 dolari, pentru câştigătoarea finalei.

Care este componenţa grupelor anul acesta?

Ceremonia de tragere la sorţi a avut loc luni seară la Palacio Municipal de Zapopan, în prezenţa tuturor jucătoarelor, precum şi a demnitarilor şi VIP-urilor.

Numele grupelor - Chichén Itzá, Teotihuacán, Tenochtitlán şi El Tajin - sunt un tribut adus epocii precolumbiene a istoriei mexicane, toate cele patru grupe fiind denumite după oraşe antice din Mexic.


Grupele la simplu:

Grupa Chichén Itzá
1. Aryna Sabalenka (BLR)
4. Maria Sakkari (GRE)
5. Iga Swiatek (POL)
7. Paula Badosa (ESP)

Grupa Teotihuacán
2. Barbora Krejcikova (CZE)
3. Karolina Pliskova (CZE)
6. Garbiñe Muguruza (ESP)
8. Anett Kontaveit (EST)


Grupele la dublu:

Grupa Tenochtitlán
2. Shuko Aoyama (JPN) & Ena Shibahara (JPN)
4. Nicole Melichar-Martinez (SUA) & Demi Schuurs (NED)
5. Samantha Stosur (AUS) & Zhang Shuai (CHN)
7. Darija Jurak (CRO) & Andreja Klepac (SLO)

Grupa El Tajín
1. Barbora Krejcikova (CZE) & Katerina Siniakova (CZE)
3. Hsieh Su-Wei (TPE) & Elise Mertens (BEL)
Locul 6 Alexa Guarachi (CHI) & Desirae Krawczyk (SUA)
8 Sharon Fichman (CAN) & Giuliana Olmos (MEX)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici