Administraţia pentru Alimente şi Medicamente avertizează: Implanturile mamare pot cauza tipuri neobişnuite de cancer

  • Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a avertizat femeile care au implanturi mamare sau care se gândesc să-şi pună, că anumite tipuri de cancer se pot dezvolta în ţesutul cicatricial care se formează în jurul implanturilor.
  • Tumorile maligne par a fi rare, dar au fost legate de implanturi de toate tipurile, inclusiv cele cu suprafeţe texturate şi netede, precum şi cele umplute cu soluţie salină sau silicon.
410 afișări
Imaginea articolului Administraţia pentru Alimente şi Medicamente avertizează: Implanturile mamare pot cauza tipuri neobişnuite de cancer

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente avertizează: Implanturile mamare pot cauza tipuri neobişnuite de cancer

Oamenii de ştiinţă legaseră deja un cancer neobişnuit, numit limfom anaplastic cu celule mari, în principal de implanturile texturate, ale căror exterioare aspre provoacă, probabil, mai multă inflamaţie decât cele ale implanturilor netede. Limfomul este un cancer al sistemului imunitar.
 
Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a confirmat această legătură în urmă cu peste un deceniu, dar implanturile texturate, fabricate de Allergan, au fost pe piaţă până în 2019. Noul avertisment al agenţiei a atras atenţia asupra unui alt tip de cancer, numit carcinom cu celule scuamoase, dar şi asupra altor tipuri de limfom care ar putea fi legate de implanturi, potrivit The Guardian.
 
Există puţine cazuri documentate. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a declarat că are cunoştinţă de mai puţin de 20 de cazuri de carcinom şi de mai puţin de 30 de cazuri de limfoame neaşteptate, în capsula din jurul implantului mamar. Capsula este ţesutul cicatricial care se acumulează în jurul implantului.
 
Cu toate acestea, având în vedere istoricul implanturilor şi utilizarea lor pe scară largă, oficialii federali din domeniul sănătăţii au considerat că îngrijorarea era justificată. În unele cazuri, femeile au fost diagnosticate după ani de zile în care au avut implanturi mamare. Printre simptome s-au numărat umflături, dureri şi modificări ale pielii.
 
Deşi limfoamele şi alte tipuri de cancer din jurul implantului pot fi rare, "furnizorii de servicii medicale şi persoanele care au sau se gândesc să îşi pună implanturi mamare trebuie să fie conştienţi că au fost raportate cazuri la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente şi în literatura de specialitate", a declarat F.D.A.
 
O purtătoare de cuvânt a agenţiei, Audra Harrison, a declarat că noile cancere reprezintă un "semnal de siguranţă emergent pe care îl observăm în legătură cu implanturile şi despre care vom comunica, separat de A.L.C.L.", cancerul documentat anterior.
 
Dar cazurile de limfoame, altele decât A.L.C.L., la femeile cu implanturi mamare au fost raportate în literatura ştiinţifică de aproximativ un deceniu, a declarat Dr. Mark Clemens, profesor de chirurgie plastică la University of Texas MD Anderson Cancer Center din Houston.
 
Acestea sunt extrem de rare, a adăugat el, iar noul avertisment nu ar trebui să fie un motiv de alarmă pe scară largă. Realizarea faptului că A.L.C.L.L. era legată de implanturile mamare ne-a permis deja "să fim mai conştienţi de faptul că se pot întâmpla şi alte lucruri în acest domeniu", a spus Dr. Clemens.
 
Dar natura exactă a relaţiei dintre implant şi cancer şi dacă implantul provoacă cancerul nu este încă clară, a spus el.
 
Într-un an obişnuit, aproximativ 400.000 de femei îşi pun implanturi mamare în Statele Unite, 300.000 din motive cosmetice şi 100.000 pentru reconstrucţie după mastectomii efectuate pentru tratarea sau prevenirea cancerului de sân.
 
Cifrele au scăzut substanţial în primul an al pandemiei, potrivit Societăţii Americane a Chirurgilor Plasticieni.
 
Anul trecut, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a plasat aşa-numitele etichete de tip "cutie neagră" pe implanturile mamare, avertizând că acestea au fost legate de o serie de afecţiuni medicale cronice, inclusiv boli autoimune, dureri articulare, confuzie mentală, dureri musculare şi oboseală cronică, precum şi de limfom.

O treime dintre femeile care au implanturi mamare vor avea dureri la sân, sensibilitate sau pierderea sensibilităţii la nivelul sânului sau asimetrie. Jumătate vor experimenta o strângere dureroasă a ţesutului cicatricial din jurul implantului, iar o treime vor avea implanturi care se vor rupe sau vor avea scurgeri, a precizat Administraţia pentru Alimente şi Medicamente.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a declarat că nu recomandă femeilor să îşi îndepărteze implanturile mamare din cauza noului avertisment. Dar agenţia le sfătuieşte pe femei să îşi monitorizeze implanturile şi să consulte un chirurg sau un furnizor de servicii medicale dacă observă orice schimbări anormale.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici