Africa: Vânătoarea şi culesul, îndeletniciri practicate cu 24.000 de ani mai devreme decât se estima

Vânătoarea şi culesul sunt activităţi care au fost practicate de omul modern în Africa încă de acum 44.000 de ani, adică cu 24.000 de ani mai devreme decât se estima, potrivit unui nou studiu apărut în SUA.

445 afișări
Imaginea articolului Africa: Vânătoarea şi culesul, îndeletniciri practicate cu 24.000 de ani mai devreme decât se estima

Africa: Vânătoarea şi culesul, îndeletniciri practicate cu 24.000 de ani mai devreme decât se estima (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Recurgerea la obiecte şi tehnici sofisticate pentru vânătoare şi pescuit, ca arcuri şi săgeţi cu vârf din os înmuiate în otravă, marchează o profundă tranziţie tehnologică şi trecerea de la epoca de piatră medie la cea târzie, într-o perioadă cuprinsă între acum 44.000 şi acum 42.000 de ani.

Obiectele au fost descoperite într-o peşteră din KwaZulu-Natal, estul Africii de Sud, unde există un important depozit arheologic ce conţine materie organică excepţional de bine conservată şi care este cercetată din anii 1970.

Vestigiile arheologice arată că această tranziţie este rezultatul unui proces intern în sânul comunităţii care trăia în peşteră şi nu o consecinţă a sosirii bruşte a altor grupuri umane, potrivit echipei de specialişti coordonată de Francesco D'Errico, director de cercetare la Centrul naţional francez de cercetări ştiinţifice (CNRS).

Numărul uneltelor descoperite marchează o trecere spre comportamentul modern şi asemănător celui al populaţiilor din sudul Africii din zilele noastre - bushman-ii/ boşimanii, aceşti primi locuitori ai Africii australe.

Datările precedente arată că obiecte şi tehnici foarte complexe pentru vânat şi cules existau încă de acum 30.000 de ani, dar dovezile nu au fost considerate concludente de specialişti.

Dovezile descoperite recent nu lasă nicio urmă de dubiu - vestigiile datează din urmă cu 44.000 de ani.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici