Agenţia Europeană a Medicamentelor începe evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V. Dacă va fi aprobat 50 de milioane de europeni ar putea fi vaccinaţi cu acesta în 2021

  • Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a început să evalueze vaccinul rus anti-coronavirus Sputnik V, scrie Euronews.
  • „Studiile clinice indică faptul că Sputnik V generează anticorpii şi celule imune care combat virusul SARS-CoV-2 şi protejează organismul împotriva COVID-19 (...) Evaluarea va continua până vom găsi suficient de mult date care sugerează autorizarea la scară largă a dozelor”, a declarat EMA.
530 afișări
Imaginea articolului Agenţia Europeană a Medicamentelor începe evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V. Dacă va fi aprobat 50 de milioane de europeni ar putea fi vaccinaţi cu acesta în 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor începe evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V. Dacă va fi aprobat 50 de milioane de europeni ar putea fi vaccinaţi cu acesta în 2021

Anunţul vine la scurt timp după ce Slovacia a devenit al doilea stat UE, după Ungaria, care primeşte serul rusesc, în ciuda faptului că nu a fost aprobat de autoritatea de reglementare din cadrul Uniunii.

Până acum au fost autorizate doar trei vaccinuri în blocul european: Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Universitatea Oxford. Serul creat de Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, ar putea fi aprobat la jumătatea lunii martie.

„După ce vom primi acordul EMA, vom putea oferi vaccinul unui număr de 50 de milioane de europeni începând cu iunie 2021”, spune Kirill Dimitriev, CEO-ul Fondului de Investiţii Directe din Rusia, care a finanţat vaccinul Sputnik V.

Datele sugerează până acum că serul are o rată de eficacitate de 91,6%. În plus, vaccinurile pot fi depozitate la temperaturi normale de refrigerare, iar preţul unei doze ajunge la 8,5 euro.

Sputnik V a ajuns în 40 de ţări la nivel mondial.

Ungaria, care a început să administreze serul încă de la jumătatea lunii februarie, a criticat în mod constant programul de imunizare al Uniunii Europene şi a decis să administreze luna trecută vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm.

„De ce aş crede că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi? Am mai multă încredere în Centrul Ungar de Sănătate Publică decât în Bruxelles”, spune prim-ministrul Viktor Orban, citat de ZF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici