Avertismentul primit de liderii mondiali de la experţi: Noi pandemii sunt "inevitabile" dacă nu se iau măsuri

  • Măsura concretă, cea mai eficientă în prevenirea viitoarelor pandemii, este interzicerea comerţului cu păsări şi mamifere sălbatice pentru consum, afirmă un nou studiu, potrivit The Independent.
  • Contactul sporit dintre animalele sălbatice şi oameni, determinat în principal dedefrişărişi de expansiunea agricolă, face ca apariţia unor viitoare focare de boli infecţioase să fie inevitabilă.
  • Studiul recomandă reducerea riscului prin campanii de marketing social pentru reducerea cererii consumului de animale sălbatice şiprin asigurarea de surse alternative de proteine şi micronutrienţi.
2247 afișări
Imaginea articolului Avertismentul primit de liderii mondiali de la experţi: Noi pandemii sunt "inevitabile" dacă nu se iau măsuri

Avertismentul primit de liderii mondiali de la experţi: Noi pandemii sunt "inevitabile" dacă nu se iau măsuri

Pentru a preveni viitoarele pandemii, liderii mondiali ar trebui să oprească orice schimburi comerciale – legale şi ilegale – de păsări şi mamifere sălbatice destinate consumului uman, afirmă Christian Walzer, director executiv pentru sănătate la WildlifeConservation Society din SUA, relatează Independent.

Între 1940 şi 2004, au fost înregistrate peste 335 de noi boli infecţioase – peste 50 de focare într-un deceniu, cu „implicaţii semnificative atât în sănătatea publică, cât şi în stabilitatea economică”, se arată în document. Cele mai multe boli infecţioase recente, inclusiv Covid-19, sunt zoonotice[se transmit de la animal la om].

Walzeravertizează că apariţia viitoarele focare de boli zoonotice este inevitabilă, „pe măsură ce interacţiunea dintre animalele sălbatice şi oameni creşte, în primul rând datorită defrişărilor şi expansiunii agricole”.

„Măsurile concrete, cu efect imediat şi cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, pe care le pot lua guvernele, sunt interzicerea comerţului cu păsări şi mamifere sălbatice pentru consum”, se arată în document.

Interzicerea comerţului cu specii sălbatice pentru consum ar reduce riscul transmiterii de boli zoonotice şi totodată ar aduce beneficii şi localnicilor, prin protejarea resurselor pentru popoarele indigene şi comunităţile locale, susţine Walzer.

Acest apel vine în urma unei noi analize care a constatat că SUA a importat între 2010 şi 2014 aproape 23 de milioane de animale şi produse animaliere din lilieci, primate şi rozătoare.

Centrul pentru Diversitate Biologică a descoperit că rozătoarele, liliecii şi primatele, care găzduiesc cele mai cunoscute virusuri zoonotice, au fost comercializate morţi şi vii, fiind folosite în confecţionarea de bijuterii, în alimentaţie, ca accesorii sau ca trofee de vânătoare.

La nivel global comerţul legal se întrepătrunde de multe ori cu cel ilegal.Acest comerţ, în special cel cu animale vii, conduce la amestecarea, în cadrul lanţului alimentar, între specii din multe arealuri şi habitate geografice diferite, creând în acelaşi timp condiţii perfecte pentru schimbul şi recombinarea dintre viruşi.

Studiul, publicat în revista Frontiers spune că costurile generate de multe focare recente de boli precum Sars, Mers şi Ebola, au fost estimate la zeci de miliarde de dolari.

În ţările mai puţin bogate costurile focarelor depăşesc 1-2% din PIB, depăşind pragul Fondului Monetar Internaţional, de 0,5% din PIB, putând fi considerate astfel dezastre economice majore.

Studiul avertizează că pentru prevenirea bolilor nu este suficientă doar concentrarea asupra pieţelor de animale sălbatice întrucât acestea reprezintă doar o parte a lanţului de aprovizionare, care cuprinde depozite riscante ale comercianţilor en-gros, magazine, transport, ferme pentru animale sălbatice, restaurante, magazine pentru animale de companie şi puncte de trecere a frontierei.

Aplicarea unor standarde de igienă şi igienizarea pieţelor şi a restaurantelor unde se vând animale sălbatice este importantă, dar nu va preveni focarele, se spune în cadrul lucrării.

Dr. Walzer recomandă reducerea riscului prin anumiţi paşi, care includ campanii de marketing social pentru reducerea cererii consumului de animale sălbatice şi asigurarea de surse alternative de proteine şi micronutrienţi.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici