Bărbaţii care lucrează în birou, predispuşi cancerului de prostată

Bărbaţii care lucrează într-un birou sunt mai expuşi în faţa riscului de declanşare a cancerului de prostată, comparativ cu bărbaţii care au joburi mai active, potrivit unui studiu al cercetătorilor suedezi de la Karolinska Institute, publicat în British Journal of Cancer, relatează dailymail.co.uk.

73 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii care lucrează în birou, predispuşi cancerului de prostată

Bărbaţii care lucrează în birou, predispuşi cancerului de prostată (Imagine: Mediafax Foto)

Acest studiu a descoperit că bărbaţii care îşi petrec cea mai mare parte a vieţii pe scaun, în faţa biroului, sunt cu 30% mai predispuşi să se îmbolnăvească de cancer la prostată, comparativ cu bărbaţii care au joburi foarte active.

Analizând stilurile de viaţă a 45.000 de bărbaţi cu vârstele cuprinse între 45 şi 79 de ani, cercetătorii suedezi au descoperit că bărbaţii ale căror profesii implică activităţi fizice intense sunt cu 28% mai puţin predispuşi să sufere de cancer la prostată.

În schimb, bărbaţii care îşi petrec jumătate din timpul de lucru stând în faţa biroului sunt cu 20% mai puţin predispuşi în faţa riscului de îmbolnăvire, comparativ cu bărbaţii care rămân aşezaţi pe scaun pe întreaga durată a unei zile de muncă.

Alte forme de exerciţii fizice au un impact major asupra acestui risc de îmbolnăvire: bărbaţii care practică mersul pe jos sau ciclismul amator timp de o oră pe zi beneficiază de un risc de îmbolnăvire cu 14% mai mic, comparativ cu cei care merg pe jos sau pedalează mai puţin de 40 de minute pe zi.

Deşi practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice este recomandată pentru sănătatea generală a organismului, dovezile despre efectul lor benefic asupra riscului de apariţie a cancerului de prostată nu erau cunoscute până în prezent.

Potrivit cercetătorilor suedezi, exerciţiile fizice practicate de bărbaţi atât în perioada de tinereţe, cât şi la o vârstă mijlocie, prezintă o influenţă directă asupra riscului de declanşare a cancerului de prostată. Ei nu au descoperit deocamdată cauza acestui fenomen, însă acesta ar putea avea legătură cu anumiţi hormoni asociaţi cu apariţia cancerului, printre care se află şi testosteronul.

Studiile precedente au sugerat faptul că o dietă bogată în fructe şi legume reduce considerabil riscul de apariţie a acestei maladii care afectează peste 35.000 de britanici în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici