Capsula Dragon a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională, dar are probleme tehnice

Capsula Dragon, a companiei americane private SpaceX, a fost lansată, vineri, de la Baza Cape Canaveral, dar se confruntă cu dificultăţi tehnice în drumul spre Staţia Spaţială Internaţională.

337 afișări
Imaginea articolului Capsula Dragon a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională, dar are probleme tehnice

Capsula Dragon a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională, dar are probleme tehnice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capsula Dragon a fost lansată la ora locală 10.00 (17.00, ora României), în a doua dintr-o serie de 12 misiuni de aprovizionare contractate de NASA, anunţă surse citate de Fox News.

Capsula a fost lansată cu o rachetă de tip Falcon 9, a ajuns pe orbita terestră şi s-a desprins de rachetă aşa cum era stabilit. Însă miliardarul Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a transmis pe Twitter că, la nouă minute după lansare, imediat după desprinderea de rachetă, a apărut o problemă la reactoarele capsulei.

Se pare că trei dintre cele patru motoare cu reacţie care propulsează capsula după desprinderea de rachetă nu funcţionează. Controlorii de zbor încearcă să remedieze problema, scopul fiind pornirea a încă un motor, capsula putând fi dirijată cu precizie cu două motoare. Conform tehnicienilor, problema nu este la motoare, ci la sistemul computerizat central care asigură funcţionarea acestora. Panourile solare ale capsulei au fost deschise, astfel că vehiculul spaţial fără oameni la bord poate reîncărca bateriile şi poate avea în continuare autonomie de electricitate.

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici