Capul din marmură al statuii unei împărătese romane, descoperit în Turcia

Publicat: 15 08. 2008, 12:21
Actualizat: 06 11. 2012, 09:00

Descoperirea a fost făcută în acelaşi loc în care, în timpul unor săpături anterioare, s-au descoperit părţi dintr-o statuie uriaşă reprezentându-l pe împăratul Hadrian, informează BBC News.

Descoperirea, făcută la situl Sagalassos, ar reprezenta-o pe Faustina, soţia împăratului roman Antoninus Pius, potrivit specialiştilor.

Sagalassos a fost odată un important centru urban, însă a fost abandonat după ce a fost afectat de mai multe cutremure.

O echipă condusă de Marc Waelkens, de la Universitatea Catolică Leuven din Belgia, efectuează săpături la acest sit din 1990.

Capul Faustinei a fost găsit cu faţa în jos, printre ruinele unei băi parţial distrusă de un cutremur care a avut loc între anii 540 – 620. Capul a fost descoperit la doar şase metri distanţă de locul în care a fost descoperită statuia lui Hadrian.

Iniţial, cei care efectuau săpăturile s-au gândit că au descoperit o parte dintr-o statuie a soţiei lui Hadrian, Vibia Sabina, care a fost obligată să se căsătorească cu împăratul homosexual la vârsta de 14 ani. Ulterior, s-a constatat că faţa era diferită de reprezentările obişnuite ale Sabinei, ea aparţinând unei femei mature, cu buze subţiri şi un mod distinct de aranjare a părului.

Experţii spun că mai multe dintre caracteristicile capului descoperit indică faptul că statuia ar reprezenta-o pe Faustina cea Bătrână, care s-a căsătorit cu succesorul lui Hadrian, fiul adoptat al acestuia, Antoninus Pius.

Faustina a fost una dintre figurile romane respectate, în special pentru acţiunile sale caritabile. Ea a fost căsătorită cu Antoninus timp de 31 de ani, până la decesul ei, în anul 141. După moartea sa, Antoninus a decis să-i atribuie statutul de zeiţă.

Clădirea în care a fost descoperită statuia era probabil un "frigidarium", o cameră cu o piscină rece unde romanii se puteau răcori după băile fierbinţi. Aceasta era parte a unui complex mai mare, scos la suprafaţă cu grijă de arheologi.

Pentru că bucata de statuie a fost descoperită în straturi de pământ aflate deasupra complexului, acest lucru sugerează că nu se afla iniţial în camera respectivă, ci a ajuns acolo din altă parte a complexului, probabil din camera împăratului.

Potrivit cercetătorilor, camera împăratului găzduia statuile lui Hadrian, a Faustinei cea Bătrână şi ale altor membri ai dinastiei Antoniene a Romei.

Statuia lui Hadrian a fost, probabil, adusă în "frigidarium" fie pentru a i se înlătura armura, fie pentru a fi distrusă. "Frigidarium"-ul avea şi el, la rândul lui, statui de dimensiuni mari: pe podea au fost găsite două părţi din două picioare uriaşe de femeie, înconjurate de mozaicuri care urmăreau conturul rochiei lungi a statuii.