Caracatiţele provin din Antarctica
Recensământul vieţuitoarelor marine – "Census of Marine Life" – este un proiect internaţional lansat în anul 2000 şi care se va încheia în 2010. Acest proiect a mobilizat 2.000 de cercetători din 82 de ţări. Al patrulea raport va fi dat publicităţii în timpul conferinţei mondiale pe tema biodiversităţii marine care va avea loc la Valencia, în Spania, în perioada 11 – 15 noiembrie.
În timpul îndeplinirii sarcinilor lor de lucru, reprezentate de evaluarea şi explicarea diversităţii şi distribuţiei vieţii trecute, prezente şi viitoare din oceane, cercetătorii au descoperit prima dovadă moleculară a faptului că multe dintre caracatiţele de mare adâncime provin dintr-un strămoş comun care există şi astăzi în Oceanul Antarctic.
Caracatiţele au început să migreze către noile bazine oceanice în urmă cu peste 30 milioane de ani, când Antarctica s-a răcit, iar masa de gheaţă formată s-a mărit, contribuind la formarea curenţilor către nord, bogaţi în oxigen, potrivit "Marine Census".
În acest loc, botezat de specialişti "cafeneaua rechinilor din specia «marele alb »", masculii şi femelele plonjează în mod frecvent la adâncimi de peste 300 de metri, iar aceste plonjări sunt, potrivit specialiştilor, esenţiale pentru a se hrăni sau a se reproduce.