Cel mai vechi eveniment cosmic, descoperit de astronomi

Cel mai îndepărtat şi mai vechi obiect cosmic ce a fost observat vreodată de cercetători - un flash luminos ce a semnalat explozia unei stele în urmă cu 13 miliarde de ani -, a fost descoperit de o echipă de astronomi britanici şi italieni, potrivit unor studii publicate în revista Nature.

138 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi eveniment cosmic, descoperit de astronomi

Cel mai vechi eveniment cosmic, descoperit de astronomi (Imagine prelucrată: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, această descoperire dovedeşte faptul că stelele masive se formau deja la doar 630 de milioane de ani după Big Bang, fenomenul care a dat naştere universului, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

O explozie de raze gamma, cel mai violent şi mai luminos fenomen din univers, produsă de o stea aflată la sfârşitul vieţii, a fost detectată de satelitul american Swift şi de telescoapele terestre, în luna aprilie, în momentul în care aceşti fotoni preistorici au ajuns pe Terra, după o călătorie prin spaţiu care a durat 13 miliarde de ani.

Două echipe de astronomi, coordonate de Nial Tanvir, de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, şi de Ruben Salvaterra, de la Institutul Naţional de Astrofizică din Italia, au putut să măsoare "deplasarea spre roşu", adică lungimea de undă a acestor raze luminoase.

Această deplasare spre roşu a avut nivelul de 8,2 pentru această explozie gamma (denumită GRB 090423), valoarea fiind una record. Valoarea este direct proporţională cu durata călătoriei fotonilor înainte de a ajunge pe Terra, deoarece, în timp ce lumina progresează în spaţiu-timp, universul continuă să se extindă.

O astfel de valoare a deplasării spre roşu înseamnă că explozia gamma s-a produs atunci când universul era aproape de nouă ori mai mic decât în prezent, iar acest lucru i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că evenimentul a avut loc la circa 630 de milioane de ani după Big Bang.

Până la această descoperire, cel mai vechi obiect cosmic detectat de cercetători era o galaxie care avea o deplasare spre roşu de 6,96, care a apărut la 150 de milioane de ani după această explozie de raze gamma care a stabilit noul record.

Detectarea acestui flash luminos uriaş, provenind din profunzimile universului, ar putea să deschidă o fereastră către trecutul îndepărtat al cosmosului.

Dacă exploziile gamma provenind din trecutul îndepărtat al universului întâlnesc în calea lor gaze sau praf, strălucirea lor poate să ofere indicii preţioase asupra compoziţiei chimice a atomilor întâlniţi în spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici